Autorităţile publice din județul Tulcea vor fi instruite pentru atragerea fondurilor prin ITI-Delta Dunării

Autorităţile publice din judeţul Tulcea vor fi instruite de specialişti pentru a putea utiliza corespunzător sistemul electronic de achiziţii publice şi a atrage suma de peste un miliard de euro disponibilă prin instrumentul financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI) Delta Dunării.

“În cererea de finanţare din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică am prevăzut o secţiune în care experţi în domeniul achiziţiilor publice vor veni la Tulcea pentru sesiuni de instruire cu autorităţile publice, având în vedere faptul că au fost o serie probleme în trecut”, a declarat marţi, în timpul unei întâlniri publice cu autorităţile tulcene, coordonatoarea ITI-Delta Dunării, Doina Surcel.

Ea a mai spus că pachetul de acte normative care urmează să fie aprobat de Guvern a fost elaborat, autorităţile de management au fost consultate pe marginea acestuia şi că până la finele acestei luni se aşteaptă avizul de evaluare a impactului asupra mediului din partea Ucrainei, având în vedere incidenţa transfrontalieră a unor proiecte care vor putea fi finanţate prin ITI-Delta Dunării.

“La nivelul instituţiilor publice şi al autorităţilor locale este nevoie de o analiză serioasă din punct de vedere financiar şi uman, astfel încât la 11 iulie să începem să avem discuţii pe marginea proiectelor care trebuie să fie realizate şi a etapelor care trebuie să fie parcurse”, a afirmat preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ITI-Delta Dunării, Ilie Petre.
Conducerea asociaţiei şi-a exprimat speranţa ca până la finele lunii viitoare Guvernul să aprobe pachetul legislativ prin care instrumentul financiar ITI-Delta Dunării să devină funcţional.
La reuniunea organizată marţi de ADI ITI-Delta Dunării au participat câteva zeci de autorităţi tulcene, reprezentanţii asociaţiei prezentându-le condiţionalităţi impuse de programele operaţionale în raport cu ITI, precum şi sistemul informatic MySMIS.

ADI ITI-Delta Dunării, structură organizaţională formată din entităţi publice şi private din judeţele Tulcea şi Constanţa, s-a înfiinţat prin hotărâre judecătorească în luna iunie a anului 2014, Delta fiind singura zonă din România în care noul instrument financiar european se aplică în acest exerciţiu financiar.

ITI-Delta Dunării este prevăzut în Acordul de Parteneriat încheiat în luna august a anului 2014 de către Guvern cu Comisia Europeană. Potrivit autorităţilor române, suma totală de care vor dispune comunităţile locale de pe teritoriul rezervaţiei, respectiv judeţele Tulcea şi Constanţa, va fi de peste 1,1 miliarde euro, aceasta fiind constituită din fonduri alocate din programele operaţionale şi completată din fonduri guvernamentale.

Fondurile vor putea fi accesate pe baza Strategiei de dezvoltare integrată a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării întocmită de Banca Mondială în urma consultărilor cu autorităţile şi reprezentanţii societăţii civile. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării include unităţi administrativ-teritoriale din judeţele Tulcea şi Constanţa, România, o parte din suprafaţa Deltei Dunării aflându-se şi pe teritoriul Ucrainei. AGERPRES