Autorităţile municipale din Arad au lansat o campanie de depistare a proprietarilor de câini periculoşi neînregistraţi

Poliţia Locală din Arad cere populaţiei sprijin pentru depistarea proprietarilor de câini periculoşi care nu şi-au înregistrat exemplarele, arătând că doar 500 sunt în evidenţe în municipiu, deşi numărul real ar fi mult mai mare. Direcţia Generală Poliţia Locală Arad, aflată în subordinea Primăriei, a transmis, vineri, un avertisment public pentru proprietarii de câini periculoşi nedeclaraţi, arătând că vor avea loc controale.

“Îi anunţăm pe arădenii care deţin exemplare canine încadrate în categoriile câinilor periculoşi sau agresivi asupra demarării verificărilor la domiciliu privind existenţa animalelor, respectiv notificarea stăpânilor acestora asupra intrării în legalitate”, arată avertismentul.

Poliţiştii locali fac şi un apel la populaţie să sesizeze dacă ştiu de existenţa unor câini periculoşi care nu au fost declaraţi, în acest sens urmând ca pe site-urile Primăriei şi Poliţiei Locale să fie publicată o listă cu străzile pe care sunt înregistraţi proprietari ai acestor animale şi numărul lor. Astfel, arădeni care consultă lista vor putea să-şi dea seama dacă pe strada lor sunt mai mulţi câini periculoşi decât cei declaraţi autorităţilor.

Conform autorităţilor locale, în municipiu există înregistrate legal aproximativ 500 de exemplare din categoria câinilor periculoşi, dar numărul real ar fi mult mai mare.

Rasele şi categoriile de câini periculoşi sunt menţionate în cuprinsul Ordonanţei de Urgenţă 55/2002. Conform actului normativ, câinii periculoşi sunt “câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor”. Totodată, actul normativ menţionează şi exemplarele care, fără să fie provocate, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private, ori câinii care participă la lupte sau care au fost antrenaţi în acest scop.

Amenzile pentru încălcarea prevederilor legale pot ajunge până la 3000 de lei. De asemenea, nerespectarea regimului de deţinere a câinilor periculoşi poate avea drept consecinţe condamnări penale de până la trei ani de închisoare. AGERPRES