Autorităţile locale vor să introducă Parcul Natural “Balta Mică a Brăilei” în circuitul turistic

balta_mica_br.jpgAutorităţile locale brăilene vor să introducă în circuitul turistic Parcul Natural “Balta Mică a Brăilei”, considerat o a doua Deltă a Dunării, şi să construiască în zonă pensiuni, case de vacanţă şi să amenajeze trasee turistice. Pentru realizarea acestui proiect, consilierii judeţeni au aprobat mai întâi, în unanimitate, trecerea Insulei Mici a Brăilei din domeniul public al statului, în domeniul public al judeţului.

“Potenţialul turistic, la nivelul întregului Parc, a fost calculat la circa 9.000 de turişti/an, pentru un sejur de mediu 5 zile. Consiliul Judeţean Brăila va acţiona direct pentru conservarea biodiversităţii, dezvoltării durabile pe termen scurt şi mediu, prin îmbunătăţirea sistemelor regionale de monitorizare a prevederilor riscurilor, valorificarea resurselor regenerabile de energie, protecţia patrimoniului natural şi cultural, ca parte a dezvoltării integrate”, se arată în raportul înaintat consilierilor judeţeni.

Parcul Natural “Balta Mică a Brăilei” numără şapte insule şi ostroave mari, iar categoriile de turism care se pot desfăşura în zonă sunt ecoturismul, turismul educaţional, turismul ştiinţific, dar şi turismul nautic.

Insula Mică a Brăilei, considerată o a doua Deltă a Dunării, deoarece aici există un adevărat tezaur ecologic, cu sute de specii de faună şi floră, care s-au păstrat intacte, se află în prezent în administrarea Romsilva, iar autorităţile locale doresc preluarea acestei rezervaţii pentru a o include într-un circuit turistic.

“Eu sper să fie un început şi să se continue cu trecerea terenurilor ADS din zona naţională, în zona judeţului, aici însemnând peste 60.000-70.000 ha, care ne-ar asigura o stabilitate, ca şi sursă pentru anii viitori. Am discutat şi cu Galaţiul, dar şi cu Tulcea. Galaţiul este interesat de acest proiect, alături de noi, mai ales că vine regionalizarea. Trebuie să ne gândim ca Insula Mică a Brăilei să rămână Parc Natural, aşa cum este acum, şi să fie folosită doar la turism. Din punctul meu de vedere este o zonă mai virgină decât Delta Dunării”, a declarat preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu.

“Balta Mică a Brăilei”, declarată rezervaţie naturală, cuprinde 52 de lacuri interioare cu şapte insule şi ostroave mari, ce însumează o suprafaţă de 152 kilometri pătraţi, întinzându-se de la Brăila până la podul peste Dunăre, de la Giurgeni – Vadul Oii.
Parcul se află la sud de oraşul Brăila, în lunca inundabilă a fluviului Dunărea şi acoperă o suprafaţă totală de 21.074 ha. Nu există puncte amenajate de acces în parc, singurul mod de a ajunge aici fiind traversarea apei cu ajutorul ambarcaţiunilor mici, având puncte de plecare localităţile din jurul Bălţii Mici a Brăilei.

Caracteristice acestei zone sunt braţele Dunării care înconjoară Balta Mică a Brăilei, canalele mărginite de şiruri de sălcii, lacurile parţial acoperite de vegetaţie acvatică şi înconjurate de stuf, papură şi asociaţiile vegetale forestiere, pajiştile de luncă, pădurile de luncă.
Din totalul speciilor de păsări identificate aici, peste 40 se află pe lista Directivei Păsări şi 34 specii se află pe lista Convenţiei de la Berna. AGERPRES