Autoritatile judetului Harghita s-a intalnit pentru a discuta problemele sectorului medical

Borboly Csaba, presedintele Consiliului Judetean Harghita, si vicepresedintele Sofalvi Laszlo s-au intalnit in cadrul sedintei lunare cu conducatorii Directiei de Sanatate Publica Harghita, Colegiului Medicilor, Spitalului Judetean de Urgenta, Caritas si a Serviciului de Ambulanta Judeteana Harghita.

S-a vorbit despre reabilitarea cladirii cabinetului ambulatoriu din Miercurea Ciuc, care costa aproximativ 300 000 lei. Momentan lucrarile sunt in faza de proiectare si vor fi incepute in mod probabil in primavara anului curent.

Pana la sedinta lunara urmatoare medicii vor decide daca vor sa amenajeze un ambulator de specialitate conform standardelor europene. Presedintele Consiliului Judetean a informat cei prezenti ca intentioneaza vanzarea cabinetelor care functioneaza in cele doua cladiri (strada Petőfi si cartierul Pationarului) catre medicii care le utilizeaza.
In trei saptamani va avea loc semnarea contractului de catre Consiliul Judetean privind curatenia policlinicii ambulatorii, ca astfel suprafetele comune sa fie mai ingrijite ca pana acum.

Cei prezenti au discutat despre activitatile programului Telemedicina, adica a crearii unui sistem informatic comun pentru ingrijirea medicala judeteana. Conform planurilor se va prelua modelul italian, dar in aceasta privinta trebuie purtate discutii cu Ministerul Sanatatii, deoarece Romania inca nu este deschis spre implementarea unor sisteme unice.

In cadrul intalnirii s-a incercat gasirea de solutii pentru problema medicilor de familie, deoarece cei implicati socotesc drept prejudiciu faptul ca cheltuielile de deplasare in zonele rurale nu sunt decontate, astfel fiind nevoiti sa examineze pacientii in cabinetul lor, acest lucru avand insa ca consecinta ca multe persoane in varsta, incapabili de miscare nu beneficiaza de tratament, in multe sate nu exista medic de familie. La propunerea presedintelui CJ Borboly Csaba se va elabora un chestionar, care va fi impartita autoritatilor publice locale si medicilor de familie pentru evaluarea mai buna a situatiei actuale.