Autoritatile din Galati si Tecuci nu au bani pentru reabilitarea termica

Autoritatile locale din judetul Galati nu dispun de fondurile necesare derularii in bune conditii a programului de reabilitare termica a locuintelor – este concluzia care s-a desprins, pe 30 martie, in urma sedintei Comisiei de Dialog Social.

Autoritatile locale l-au informat pe prefectul judetului Galati, Claudiu Branzan, asupra problemelor cu care se confrunta in aplicarea programului de reabilitare termica a locuintelor.

Astfel, potrivit declaratiilor city-managerului municipiului Galati, Florin Popa, pana acum, primaria a primit solicitari pentru reabilitarea termica a 203 blocuri, insa fondurile locale – in jur de 200.000 de lei – nu vor permite decat acoperirea costurilor necesare realizarii de expertize si studii de fezabilitate pentru cinci tipuri de blocuri.

Si in municipiul Tecuci situatia este grea, din cauza lipsei fondurilor de la bugetul local neputandu-se finanta, in conditiile OG 18/2009, decat reabilitarea termica a doua blocuri, fiind alocati doar 50.000 de lei.

Reprezentantii Inspectoratului in Constructii Galati au ridicat si alte probleme cu care se confrunta, una din ele fiind legata chiar de legislatie: in timp ce OG 18 precizeaza ca autoritatile locale emit autorizatii de constructie pentru reabilitarea termica, legea 50 prevede exceptarea de la autorizatii de constructie pentru acest tip de lucrare. Pentru centralizarea tuturor problemelor si solutionarea lor, prefectul judetului Galati, Claudiu Branzan a dispus constituirea unui grup de lucru.