Autorităţile din Alba Iulia încurajează folosirea bicicletelor pentru livrări şi transportul de bunuri uşoare intra-urban

Autorităţile din Alba Iulia, oraş care dispune de 20 de kilometri de piste pentru biciclişti, îşi doresc ca, pe viitor, vehiculele motorizate să fie înlocuite cu biciclete cargo pentru livrări şi transporturi de bunuri intra-urbane. Primăria municipiului Alba Iulia a finalizat implementarea unui proiect finanţat prin Programul European Intelligent Energy Europe, “Move goods by cycle” (CycleLogistics) , o alternativă durabilă pentru transportul bunurilor uşoare cu bicicleta.

În cadrul proiectului, implementat şi de alţi zece parteneri provenind din ţări precum Belgia, Bulgaria, Danemarca, Italia, Marea Britanie şi Olanda, au fost abordate probleme cauzate de traficul greu şi calitatea deficitară a infrastructurii urbane de transport, fiind propuse potenţiale soluţii pentru rezolvarea acestora.

“CycleLogistics” a fost axat pe reducerea energiei folosite în transportul urban de mărfuri şi pe încurajarea folosirii bicicletelor în scopul transportului de bunuri uşoare în centrele oraşelor din Europa, în detrimentul maşinilor, se menţionează într-un comunicat remis miercuri, AGERPRES, de către Primărie. “Alba Iulia doreşte să fie un oraş cu viziune în ceea ce priveşte transportul mărfurilor în condiţii ecologice şi economice, iar proiectul european ‘CycleLogistics’ reprezintă de fapt tocmai perspectiva unui oraş european. Dorim în perspectivă înlocuirea vehiculelor motorizate, acolo unde nu sunt strict necesare, cu biciclete cargo pentru livrări şi transporturi de bunuri intra-urbane’, a declarat, potrivit sursei citate, primarul Mircea Hava.

În cadrul unei campanii de sensibilizare, în zonele cele mai aglomerate din Alba Iulia au fost instalate panouri de informare pentru a-i inspira pe cetăţenii care doresc să încerce modul ecologic şi economic de a transporta bunuri, de la mărfuri uşoare la cumpărături, sau pentru a le oferi idei pentru posibile afaceri mobile.

Beneficiile pentru comunitate constă într-un consum mai mic de energie şi emisii scăzute de dioxid de carbon, descongestionarea traficului, scăderea indicelui de zgomot şi poluare, extinderea spaţiului disponibil pentru cetăţeni, toate având ca efect creşterea calităţii vieţii urbane.

În perioada derulării proiectului, adică din mai 2011, cu sprijinul fondurilor europene şi guvernamentale, în Alba Iulia s-au înfiinţat aproximativ 20 de kilometri de piste speciale pentru biciclete. În anii următori, se are în vedere legarea tuturor cartierelor cu principalele zone de interes prin piste pentru biciclişti.

Recent, la Alba Iulia a fost înfiinţat şi un centru I’velo, pentru încurajarea folosirii bicicletelor în zona Cetăţii Alba Carolina, şi nu numai. Prin intermediul proiectului “CycleLogistics”, această iniţiativă îşi propune ca, în timp, să îşi extindă poziţia de la o piaţă de nişă, la o alternativă serioasă pentru transportul bunurilor uşoare, în interiorul oraşelor. AGERPRES