Autobuzele electrice vor circula în municipiul Suceava de la jumătatea anului viitor, conform estimărilor Primăriei

Primele autobuze electrice ar urma să circule în municipiul Suceava de la jumătatea anului viitor, după ce vor fi parcurse toate procedurile legale necesare, a anunţat primarul Ion Lungu.

El a afirmat că autobuzele electrice vor fi achiziţionate printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 25 de milioane de euro, iar Primăria Suceava va investi anul acesta 1,5 milioane de lei pentru amenajarea platformei unde se va construi garajul şi staţia de alimentare pentru autobuze.

Potrivit primarului, în ultima şedinţă a Consiliului Local Suceava s-a aprobat ca o suprafaţă de 9.750 de metri pătraţi, de pe strada Grigore Andrei, să fie alocată noului sediu al Diviziei electrice de transport public local a municipiului Suceava.

Totodată, edilul a precizat că în proxima şedinţa a deliberativului local va fi supus aprobării un proiect de investiţii vizând amenajarea platformei pentru transport electric.

“Vom amenaja această platformă pe banii municipalităţii să ne încadrăm în proiect. Venim în întâmpinarea proiectului cu această platformă betonată. Vreau ca, până în toamnă, să avem această platformă betonată să o punem la dispoziţia proiectului (…) Acolo nu facem ateliere de întreţinere, e vorba de garaj pentru maşini şi staţie de încărcare”, a spus primarul, precizând că, în prima etapă, se vor aloca 1,5 milioane de lei pentru amenajarea platformei.

Primarul a mai spus că proiectul va fi depus în vederea obţinerii finanţării europene în luna iunie sau iulie, în acest an urmând să se semneze acordul de finanţare, şi, dacă nu vor fi contestaţii la licitaţii, achiziţia autobuzelor electrice se va realiza la jumătatea anului viitor.

Potrivit lui Lungu, prin acest proiect, se doreşte achiziţionarea a cel puţin 40 de autobuze electrice, cu sistem de e-tiketing şi monitorizare în trafic a flotelor. AGERPRES