Asociaţii, elevi, grupuri de iniţiativă şi jurnalişti, premiaţi la Gala Premiilor Participării Publice

Asociaţii, elevi, grupuri de iniţiativă şi jurnalişti au fost premiaţi, pe 19 aprilie, la Gala Premiilor Participării Publice – ediţia a IX-a, desfăşurată la Muzeul Naţional de Artă al României.

La Gala Participării Publice s-au înscris 36 de proiecte, printre care iniţiative privind centre pentru copii cu dizabilităţi, construirea unei pasarele pentru pietoni în Parcul Herăstrău, oprirea construirii de hidrocentrale în parcuri naţionale sau solicitarea către membrii CNA de introducere a unui nou mesaj de sănătate publică privind sănătatea mamei şi copilului.

Premiul “Pontonul Paralel” a fost acordat Asociaţiei HaicuBicla, pentru campania “Ocolirea Parcului Herăstrău în siguranţă pentru pietoni, persoane cu dizabilităţi şi biciclişti”, iar premiul “Hub de E-Participare” a fost acordat Grupului de Iniţiativă Rădăuţiul Civic, pentru campania “Civism, transparenţă şi încăpăţânare la Rădăuţi” privind crearea, gratuit, a unui website pentru Primăria Rădăuţi.

Asociaţia SAMAS a primit premiul “6 la 5 pentru sănătate publică”, pentru campania “CNA faţă în faţă cu alăptarea”, reuşind “convingerea” a 6 din cei 11 membri ai CNA să voteze introducerea mesajului de sănătate publică “Hrănirea exclusivă la sân a copilului, în primele şase luni de viaţă, este esenţială pentru o viaţă sănătoasă”.

Premiul Special pentru Tineret, oferit de ERASMUS+, i-a revenit Asociaţiei Babilon Travel, pentru proiectul “EMVISION – Capacitarea tinerilor cu deficienţe de vedere în scopul susţinerii reformelor politicilor de incluziune”.

Premiul “Statul cu musca 13 pe căciulă” a fost primit de Ovidiu Mihuţ, un pasionat al pescuitului în apele de munte, pentru campania “Deşertificarea munţilor Făgăraş şi însuşirea ilegală a terenului statului”, în timp ce premiul “Circ cu botul pe labe” a fost acordat WWF România pentru campania “Libertate pentru animale!”, destinată interzicerii animalelor sălbatice în spectacole de circ.

Premiul “Transparenţa nu este în minoritate” a fost acordat Asociaţiei Atlatszo Erdely Egyesulet (Asociaţia Transilvania Transparentă), pentru proiectul “Pe ce cheltuie UDMR anual 5 milioane de euro”, iar premiul “Scurtcircuit la Hidroelectrica” i-a revenit lui Călin Dejeu, pentru campania “Fără hidrocentrale în parcuri naţionale.

Premiul “Un stilou numit putere” a fost acordat jurnaliştilor Matei Bărbulescu (Casa Jurnalistului), pentru reportajul “A fost un copil slab” şi Georgiana Ilie (Decât o revistă), pentru articolul “Cutremur în oraşul vulnerabil”.

Oana Vasiliu a primit premiul “Puterea din Canta 60B”, pentru campania “Revoluţia celor din Căminul Social Canta”, iar Asociaţia Necuvinte a primit distincţia “Învăţăm să spunem stop”, pentru campania “Caravana Schimbărilor” în urma căreia a fost înfiinţat, în judeţul Constanţa, un centru de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie.

Premiul “Cu 50% mai aproape de educaţie” i-a revenit Asociaţiei Elevilor din Călăraşi, pentru campania “Transportul nesubvenţionat – barieră înlăturată către educaţie”, iar premiul special CeRe “Justiţie pentru toţi” a fost acordat APADOR-CH şi magistraţilor participanţi la protestul tăcut din 2017.

Gala, desfăşurată sub motto-ul “Activismul te prinde câteodată nepregătit, dar rareori singur”, a fost organizată de CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică şi a fost moderată de Mircea Toma, directorul Active Watch. AGERPRES