Asociaţii ale mediului de afaceri din Italia, interesate de potenţialul de dezvoltare al judeţului Suceava

O delegaţie italiană reprezentată de Franco Antonio Pinardi, preşedintele Consorţiului Naţional al Întreprinderilor Italiene (LEADER) şi Pasquale Lino Mungari, preşedintele Confederaţiei Şcolilor de Antreprenori (ANSI) şi secretar general al şcolilor din sistemul de învăţământ din Italia, au efectuat o vizită de documentare în judeţul Suceava.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că vizita oficialilor italieni în judeţ a avut în vedere discuţii pe tema oportunităţilor de colaborare în domeniile turism, mediul de afaceri şi mediul academic.

Flutur a arătat că, în cadrul întâlnirii de la CJ Suceava, a făcut o prezentare a potenţialului economic al judeţului, cu accent pe turism, în condiţiile în care partea italiană ”a dorit să cunoască la faţa locului oferta turistică a Bucovinei, despre care a aflat lucruri interesante la Târgul Agri Travel&SlowTravel de la Bergamo din perioada 19-20 februarie 2017”, la care Suceava a participat pentru prima dată cu Bucovina ca destinaţie turistică. Totodată, la Camera de Comerţ şi Industrie Suceava a fost prezentată oferta de export a întreprinzătorilor suceveni adresată pieţei din Italia.

Pe de altă parte, la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) discuţiile s-au concentrat pe dezvoltarea relaţiilor USV cu instituţii academice similare din Italia, colaborări care să încurajeze schimburile de studenţi în baza oportunităţilor existente prin programul ”ERASMUS”. ”Ca o primă finalitate a discuţiilor avute la Consiliul Judeţean, am propus încheierea unui acord-cadru general între confederaţiile italiene şi Consiliul Judeţean Suceava în scopul promovării de acţiuni comune bilaterale. De asemenea, în urma discuţiilor de ieri s-a convenit semnarea în viitorul apropiat a unui parteneriat între Camera de Comerţ şi Industrie Suceava şi consorţiul italian LEADER, cu scopul de a crea o platformă comună pentru investitorii din cele două ţări, iar în ceea ce priveşte Universitatea s-a convenit iniţierea demersurilor pentru crearea unui cadru general de colaborare între ANSI Italia şi Universitatea ‘Ştefan cel Mare’ Suceava”, a spus Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a menţionat că delegaţia italiană a vizitat și zona Gura Humorului, unde s-au purtat discuţii cu agenţi economici privind colaborarea în domeniul turismului. ”Aşa cum am mai spus şi altă dată, cum am spus-o şi cu prilejul deschiderii de noi linii aeriene de pe Aeroportul din Suceava, ne propunem să dezvoltăm colaborarea pe zone adiacente destinaţilor acestor curse, pentru că ne propunem să valorificăm tot mai bine oportunitatea de avea aeroport internaţional”, a spus Flutur. AGERPRES