Asociatia Oraselor din Romania va da in judecata guvernul pentru ca a impus vanzarea cabinetelor medicale

Asociatia Oraselor din Romania va da in judecata guvernul pentru ca a impus autoritatilor locale vanzarea cabinetelor medicale catre medicii de familie.
Prim-vicepresedintele asociatiei, Gheorghe Baciu, a declarat ca toti primarii din tara sunt de acord ca guvernul si-a depasit atributiile in momentul in care a propus vanzarea acestor spatii, deoarece dispune instrainarea unor bunuri care nu-i apartin. Gheorghe Baciu, care este si primar al orasului Intorsura Buzaului, din judetul Covasna, a precizat ca Legea 236/2006 a creat situatii fara precedent in localitatile in care dispensarele medicale functioneaza in cladirile primariilor. “Sunt cel putin o mie de astfel de cazuri in intreaga tara. Ce facem, vindem primariile in rate unor persoane particulare, unor medici care astazi sunt si maine pleaca?”, a intrebat retoric Gheorghe Baciu. Acesta a adaugat ca membrii Asociatiilor oraselor din Romania sunt decisi sa atace in instanta aceasta lege elaborata de oameni care, in opinia sa, fie nu cunosc situatia de pe teren, fie au interese in vanzarea acestor cabinete.

Deputatul PD Covasna, Petre Strachinaru, care l-a interpelat recent pe ministrul Eugen Nicolaescu in legatura cu acest subiect, a declarat ca acesta a “facut un pas inapoi”, recunoscand ca, pentru a putea vinde cabinetele, consiliile locale vor trebui mai intai sa le treaca din proprietatea publica in cea privata. “Oricum, la ora actuala, legea cabinetelor medicale este ambigua si nefunctionala”, a conchis deputatul Petre Strachinaru.

Legea 236 a intrat in vigoare in urma cu aproape doua luni, dar pana acum in judetul Covasna nu a fost scos la vanzare nici un cabinet medical, pentru ca primarii se opun instrainarii acestora. Cel mai vehement s-a manifestat primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Albert Almos, care sustine ca nici o lege in vigoare nu poate obliga autoritatile locale sa-si vanda patrimoniul, cu atat mai putin la preturi derizorii. Pe de alta parte, primarul crede ca legea elaborata de Ministerul Sanatatii este injusta si fata de medicii care vor absolvi facultatile in urmatorii zeci de ani, pentru ca autoritatile locale nu le vor mai putea oferi spatii unde sa-si practice meseria. Nemultumiti ca primarii se opun vanzarii cabinetelor, membrii Colegiului medicilor din judetul Covasna sunt decisi sa ii actioneze in judecata.

Legea 236/2006 prevede vanzarea cabinetelor medicale cu preturi cuprinse intre 70 de euro metrul patrat in Bucuresti si 15 euro in localitatile mici, dar sumele pot fi diminuate cu 10% daca cladirile in care se afla cabinetele sunt mai vechi de 30 de ani, ori daca spatiul este situat intr-o localitate cu deficit de medici. (Un material de Ionut Caluschi)