Asociaţia Municipiilor din România susține supraimpozitarea clădirilor sau terenurilor abandonate

bolojan_ilie5.jpgPrimarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), a declarat marţi că ar fi binevenit un text de lege care să permită supraimpozitarea terenurilor sau proprietăţilor intravilane neîngrijite, abandonate. “Ar fi un lucru bun, pentru că ne-ar permite să venim cu politici de genul acesta: ai o clădire în centru, ce se prăbuşeşte, ar trebui să te putem supraimpozita astfel încât ori o vinzi, ori faci ceva cu ea”, a precizat primarul Oradiei.

Bolojan a spus că există multe imobile abandonate de 10, 20 de ani şi şi-a exprimat speranţa că poate, în anii viitori, va apărea un astfel de proiect de lege. El a subliniat că Asociaţia Municipiilor din România susţine acest punct de vedere deoarece o astfel de lege ar permite fie stimularea, fie constrângerea economică a proprietarilor în scopul acoperirii acestor ‘pete de lipsă de civilizaţie’ din intravilanul municipiilor.

Primarul a precizat că această lege ar fi valabilă şi în cazul vechilor platforme industriale ale oraşelor, rămase în paragină. Bolojan s-a referit la intenţia municipalităţii orădene de a se implica în dezafectarea acestor vechi situri industriale, prin colaborarea cu companiile ce mai au proprietăţi pe aceste amplasamente. De exemplu, compania Sinteza, ce are 17 hectare de teren şi clădiri, preconizează să atragă companii cărora să li se închirieze clădirile ori să le ofere teren, prin concesiune sau cumpărare, pe care să construiască. Primăria va colabora cu această firmă în sensul că le va acorda şi lor facilităţile din parcurile industriale create de municipalitate.

“Cei care vor veni să investească şi să dezvolte afaceri pe aceste amplasamente industriale vechi, unde avem platforme betonate, avem reţele de apă şi canalizare realizate, dar care sunt astăzi o ruşine pentru oraş, vor fi scutiţi, de exemplu, timp de trei ani, de contravaloarea impozitului pe proprietate, de alte taxe ce ţin de bugetul local. Acesta este conceptul”, a subliniat Bolojan.

De asemenea, dacă firmele respective fac investiţii mari, primăria se obligă chiar să asfalteze drumul pe proprietatea respectivă. Edilul consideră că, prin susţinerea companiilor, se va putea reabilita vechea zonă industrială a oraşului, pentru ca aceasta să semene cu Parcul Industrial Eurobusiness. AGERPRES