Asociația Municipiilor din România solicită creşterea cotei din IVG şi din taxa de timbru pentru primării

bolojan_ilie5.jpgAsociaţia Municipiilor din România (AMR) solicită guvernului ca, începând de anul viitor, să crească cota din impozitul pe venitul global (IVG) care se colectează de către autorităţile locale, care a fost diminuată în perioada crizei economice, scădere care nu mai este motivată, precum şi cea din taxa de timbru, a declarat joi primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, preşedinte executiv al AMR.

“Din 2008 până în 2012, cota de impozite care se colectează din impozitul pe venitul global către bugetele locale a scăzut de la 47,5% la 41,75%. Ca exemplu, la Oradea, din 25 milioane de euro cât se încasează impozitul pe venitul global, reducerea a diminuat în fiecare an veniturile directe ale municipiului Oradea cu 2,5 milioane de euro”, a precizat, în conferinţă de presă, primarul.

Bolojan a menţionat că pentru o primărie este preferabil să aibă aceste venituri directe şi să nu se ducă la Bucureşti, “la miniştri, indiferent de guvernare, cu mâna întinsă”, ca să-i fie aprobate tot felul de proiecte. “Noi (AMR, n.r.) am solicitat şi vom solicita guvernului în perioada următoare ca, începând de anul viitor, să crească cota din IVG care se colectează către autorităţile locale pentru că aceste măsuri s-au luat, de guvernul Boc, în perioada în care era recesiune economică, dar, după cum ştim, aceasta s-a încheiat, deci nu mai există motivaţii ca veniturile noastre să fie imputate”, a spus Bolojan.

O altă solicitare de natură fiscală, aprobată de Comitetul Director al AMR, reunit marţi, la Craiova, priveşte taxa judiciară de timbru, care, până în anul 2013, se constituia venit integral la bugetul local. Potrivit lui Boljan, începând cu anul 2014, ea a crescut uşor în cuantum, dar, în acelaşi timp, guvernul a introdus două modificări: una prin care 30% din taxa de timbru, până la 1 iulie, se făcea venit la bugetul de stat şi a doua, prin care 45%, după 1 iulie, din cuantumul taxei se făcea venit la bugetul de stat.

“Practic, aproape jumătate din taxa aceasta, care iniţial se făcea integral venit la bugetul local, ne-a fost luată şi a fost transferată la bugetul de stat. În Oradea, această pierdere se cifrează la 300-400.000 de euro pe an, care adăugată la partea de IVG, pierdem anual în jur trei milioane de euro, cam cât un pod peste Crişul repede”, a spus primarul. Solicitarea AMR vizează creşterea nivelului din taxa de timbru care revine administraţiilor locale.

Comitetul director al AMR a ridicat la întrunire, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a vicepremierului Liviu Dragnea, alte probleme precum descentralizarea, preluarea unor active din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, dar au propus şi introducerea în Codul Fiscal a unei prevederi care să permită supraimpozitarea imobilelor degradate şi/sau abandonate. AGERPRES