Asociaţia Municipiilor constată proceduri greoaie la nivel guvernamental pentru accesarea fondurilor europene

Preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, Ilie Bolojan, a declarat că unul din motivele întârzierii absorbţiei fondurilor europene este birocratizarea în zona guvernamentală, altele fiind, în opinia prim-vicepreşedintelui AMR, Gheorghe Falcă, cele 82 de cereri necesare pentru un proiect finalizat, comparativ cu 24 în alte ţări.

“Întârzierea în absorbţia fondurilor europene are motive complexe, dar unul dintre acestea este partea de birocratizare pe zona guvernamentală”, a declarat, în conferinţă de presă, Ilie Bolojan, alături de preşedintele AMR, Robert Negoiţă, prim-vicepreşedintele AMR, Gheorghe Falcă şi primarul de Bacău, Cosmin Necula, prezenţi la Oradea cu ocazia reuniunii comitetului director al AMR cu primarii de municipii din Regiunile Vest/Nord-Vest. Concret, primarul Bolojan a explicat procedura anevoioasă privind dovada proprietăţii terenului pe care se va realiza proiectul cu fonduri europene.

După rezolvarea documentelor de proprietate, topografice şi cadastrale, care ţin de administraţia locală, intervine un factor major care nu mai ţine de autoritatea locală şi anume iniţierea unei hotărâri de guvern pe care o fac consiliile judeţene, în cazul fiecărui judeţ şi aprobarea prin hotărâre de guvern a listei de terenuri ce fac parte din domeniul public al unei localităţi.

“Prin urmare intervine un factor suplimentar care nu este la îndemâna localităţii şi constatăm că adoptarea acestor hotărâri de guvern se face foarte greoi şi vom risca în lunile următoare, dacă nu se urgentează această procedură, să avem alte complicaţii, pe lângă ce avem astăzi, pe partea de absorbţie a fondurilor europene”, a spus Bolojan.

În acelaşi context, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a dezaprobat birocraţia de la nivel central. “Gândiţi-vă că toată ţara trebuie să meargă pentru fiecare bucată de teren, pe care noi vom construi, până la Bucureşti, la nivel de hotărâre de guvern. Imposibil!”, a spus Falcă.

El a mai menţionat că, în România, pentru a avea un proiect al fondurilor europene finalizat avem nevoie de a îndeplini 82 de cereri, comparativ cu alte ţări care au de îndeplinit 24 de cereri. “Nu ne-a cerut Uniunea Europeană să facem atât de multe cereri, nu ne-a cerut vreun comisar, am inventat noi toate avizele necesare din ţară, pe care trebuie să le dea aproape toate ministerele din ţară. Deci am făcut toate lucrurile imposibile pentru ca noi, cei care lucrăm în administraţia locală să nu luăm 100% din fondurile europene. Şi vrem urgent rezolvarea acestui criteriu, nu pentru noi ca şi primari, ci pentru România ca să absorbim fonduri europene”, a conchis acesta.

Ilie Bolojan s-a referit şi la un alt impediment privind o limitare de 10% a suprafeţelor de construcţii care pot fi făcute într-o zonă verde nouă.  “Dacă ai o zonă degradată în cartier şi în acel cartier nu există terenuri de sport, nu poţi face un luciu de apă, pentru că şi luciul de apă şi terenurile de sport intră la construcţiile care sunt limitate de acest prag de 10%. Solicitarea AMR este ca acest prag arbitrar introdus să fie scos şi printr-o ordonanţă de urgenţă să se permită fiecărei unităţi administrativ-teritoriale să stabilească în funcţie de realitatea respectivă care este cota acestei suprafeţe, astfel încât într-un parc să poţi să faci, dacă este cazul, un luciu de apă, un teren de sport, o pistă de alergare, pistă de biciclete, spaţii de întâlnire şi aşa mai departe”, a spus Bolojan. AGERPRES