Home Despre noi Staff Contact

Premiile de Excelenta Administratie.ro

Conferinţa Naţională de Management Modern în Administraţie


ADMINISTRATIE PUBLICA CENTRALA
ADMINISTRATIE PUBLICA LOCALA
MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iasi

Data publicarii: Miercuri, 19 Aprilie 2006 Alte articole din Primarii
 

"Dupa sarbatorile pascale, incepe modernizarea centrului orasului"

Declara primarul municipiului Craiova, Antonie Solomon.
Urban Concept este un program national si international de promovare a proiectelor de dezvoltare urbana moderna in Romania, initiat de Portalul de administratie publica impreuna cu una din cele mai importante companii de pe piata imobiliara din Romania, EURISKO (www.eurisko.ro). Urban Concept reuneste factorii de raspundere si specialistii din administratia publica intr-o platforma de comunicare interactiva ce isi propune sa dezbata solutii si proiecte de modernizare a oraselor din Romania. In cadrul acestei initiative va prezentam un interviu cu Antonie Solomon, primarul municipiului Craiova.
- Care sunt cele mai importante proiecte de dezvoltare urbana pe care le implementeaza Primaria?
- Unul dintre cele mai mari proiecte de dezvoltare ale municipiului Craiova, care va demara imediat dupa sarbatorile pascale, este reamenajarea si modernizarea centrului orasului. Prin realizarea acestei investitii se va amenaja un spatiu polivalent in centrul Craiovei, constituit ca un amfiteatru in aer liber, care se va remarca prin jocul de ape si lumini ale fantanilor arteziene, printr-o fantana arteziana muzicala, prin tratarea diferentiata a pardoselilor si mobilierul urban. In fata Palatului Prefecturii se va organiza un spatiu oficial de acces, separat de piata propriu - zisa si punctat de catarge de steaguri. Deplasarea statuii Voievodului Mihai Viteazul din cadrul pietei si reamplasarea celor doua monumente existente (Troita si monumentul Eroilor Revolutiei din decembrie 1989), vor duce la obtinerea efectului de monumentalitate atat al Palatului cat si al Pietei Prefecturii. Se va amenaja un "foaier" in aer liber in fata Filarmonicii "Oltenia", tratat ca o mica piateta de sine statatoare. Plantarea cu vegetatie joasa sau inalta, amplasarea unor obiecte de mobilier urban moderne si functionale (banci, cosuri de gunoi, panouri publicitare, ceasuri) vor imbunatati calitatea ambientului. Un alt obiectiv important al Primariei Municipiului Craiova care se afla in derulare in acest moment, il reprezinta lucrarile de canalizare in doua dintre cartierele joase ale orasului (Brestei-Bucovat si Catargiu). Intentionam sa extindem reteaua de canalizare si in alte cartiere, dar toate aceste lucrari depind de sursele de finantare care se vor identifica si aloca in anii urmatori, intrucat valoarea acestora depaseste 2000 miliarde lei ROL. O alta prioritate a municipalitatii o constituie reconstruirea Salii Polivalente cu 4000 de locuri. Craiova a dat tarii si lumii intregi adevarate valori ale sportului. Este o mare durere si o mare rusine ca Sala Polivalenta este acum o ruina. Vrem sa o redam oamenilor Cetatii si am convingerea ca in maxim doi ani, orasul a va avea. Deocamdata asteptam finantarea de la M.T.C.T. - Compania Nationala de Investitii, utilitatile urmand sa fie asigurate cu fonduri de la bugetul local al municipiului Craiova. In privinta locuintelor, una dintre problemele majore ale Craiovei, in acest moment se desfasoara lucrarile de executie la 252 de apartamente ANL pentru tineret. Este putin pentru nevoia orasului, dar este un inceput.
- Ce ne puteti spune despre proiectul de reabilitare ecologica a zonei de nord-vest - cartier Craiovita Noua?
- Serviciul Integrare Europeana din cadrul Primariei Municipiului Craiova, a depus in vederea finantarii prin programul Phare, in anul 2005, un proiect ce viza reabilitarea ecologica a zonei de nord-vest - cartier Craiovita Noua. Proiectul a fost selectat de catre Agentia de Dezvoltare Regionala. La selectia nationala insa, proiectul a fost respins.
- Dati-ne cateva detalii despre celelalte proiecte ecologice ale Primariei: depozitul ecologic si actiunile de protejare a apelor Dunarii.
- Depozitul ecologic pentru deseuri urbane este situat in vestul municipiului Craiova in zona Mofleni. Aproximativ 420.000 de locuitori din municipiul Craiova si localitatile invecinate beneficiaza de acest depozit. Suprafata totala a depozitului este de aproximativ 50 ha si este proiectat pentru o durata de functionare de aproximativ 40 de ani. In privinta actiunilor de protejare a apelor Dunarii, Primaria Municipiului Craiova deruleaza doua proiecte. Primul ar fi "Reabilitarea retelei de canalizare si furnizarea de facilitati pentru epurarea apelor uzate in municipiul Craiova pentru protectia fluviului Dunarea", proiect finantat in cadrul programului ISPA. Proiectul are valoarea de 70.358.000 Euro si este finantat in proportie de 75% din fonduri ale Comunitatii Europene reprezentand fonduri nerambursabile si 25% - din imprumuturi externe rambursabile de la Banca European de Investitii. Privind imbunatatirea infrastructurii de mediu prin accesarea fondurilor nerambursabile oferite de Administratia Fondului pentru Mediu, a fost aprobat spre finantare proiectul: "Tratarea apelor uzate la Statia de tratare Isalnita". Valoarea totala a proiectului, conform studiului de fezabilitate este de 848.363 Euro. Proiectul va fi co-finantat, de Administratia Fondului pentru Mediu in procent de 60% si de Consiliul Local al Municipiului Craiova, in procent de 40%. Obiectivul general al proiectului il reprezinta eliminarea deversarii in raul Jiu a apelor netratate corespunzator de la Statia de tratare ape Isalnita si mai departe deversarea raului Jiu in fluviul Dunarea.
- Ce ne puteti spune despre stadiul de realizare a Zonei Metropolitane Craiova?
- Municipiul Craiova face parte din cele 11 municipii de rangul I din Romania care sunt si resedinte de judet, rang ce instituie anumite obligatii si masuri in monitorizarea dezvoltarii sale urbanistice. Noi am vazut problema dezvoltarii Craiovei pe termen lung ca fiind strans legata de constituirea Zonei Metropolitane, in conditiile in care polul acesteia, Municipiul Craiova, va fi partenerul financiar major, iar partenerii din zona metropolitana, comunele limitrofe, vor contribui cu terenurile necesare proiectelor de interes comun. Procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare locala este estimat a se desfasura pe o perioada de 2 ani si se va baza pe o consultare cat mai larga a comunitatilor locale pentru identificarea conceptului de dezvoltare. In anul 2005 Primaria a organizat o serie de intalniri cu primarii din comunele limitrofe Craiovei pentru a discuta posibilitatile de asociere voluntara. Din pacate, pana in acest moment nu s-a ajuns la un punct de vedere comun asupra contributiei fiecarui partener, discutiile esuand in zona stabilirii cotei din beneficii (taxe si impozite) ce s-ar cuveni fiecarui "asociat" din proiectele comune. Cu toate ca primele intalniri nu s-au soldat cu rezultatele scontate si nu s-a ajuns la o intelegere, Primaria Craiova nu a abandonat ideea constituirii Zonei Metropolitane si elaborarii strategiei locale de dezvoltare pe termen lung si va relua eforturile in acest sens in acest an.
- Cum protejeaza Primaria Craiova impresionantul patrimoniu cultural, in conditiile necesitatii modernizarii orasului?
- Craiova este orasul amintirilor noastre, dar si al viitorului copiilor nostri. Vom pastra istoria si arhitectura, pentru ca un oras fara istorie, este un oras fara identitate. In acelasi timp trebuie sa privim in viitor. Doua dintre obiectivele de patrimoniu ale Craiovei vor fi reabilitate. Este vorba despre Casa de Cultura "Traian Demetrescu" si Casa "Gheorghe Bibescu" din Parcul Nicolae Romanescu, pentru care s-a si semnat acordul de cofinantare cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. Un alt monument de patrimoniu este si sediul Primariei Municipiului Craiova, care face obiectul unui program de finantare nerambursabila de la Banca Mondiala, prin intermediul MTCT. In acelasi timp, insa, Craiova trebuie sa se dezvolte. Vom demara proiectul de reamenajare a centrului orasului, care este una dintre cele mai spectaculoase investitii facute vreodata in acest oras. Sunt sigur ca la finalul acestei lucrari despre Craiova se va vorbi mult si oamenii care vor veni sa vada orasul se vor indragosti de el.
- Care sunt cele mai importante investitii preconizate a fi finalizate in anul 2006?
- In anul 2006 ne-am propus obtinerea unui imprumut bancar din care sa finantam 3 obiective majore, pe care speram sa le finalizam tot in acest an: reabilitarea strazilor, imbunatatirea conditiilor de mediu prin Casetarea canalului Cornitoiu si modernizarea centrului civic al Craiovei. Tot pana la sfarsitul acestui an speram ca se vor finaliza si proiectele de reabilitare a infrastructurii de sanatate prin reabilitarea si modernizarea unor corpuri ale Spitalului Clinic Municipal "Filantropia" si a Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie.
- Ce oras din strainatate v-a impresionat cel mai mult si pe care l-ati utiliza ca model pentru proiectele de dezvoltare ale municipiului Craiova?
- Am calatorit aproape in toata lumea. Am amintiri extraordinare din toate locurile pe unde am fost. Alaturi de Craiova, orasul din inima mea, Barcelona este locul care mi-a ramas in suflet. (Un material de Oana TEODORESCU)


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

Alte articole din Primarii
Newsletter


Editorial
București - falimentul administraţiei locale
kivu_mircea.jpg
Un editorial de Mircea Kivu, publicat în ziarul "România Liberă" Citeste


Analiza
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. Citeste


Interviu
Luminița Chivu (INCE): "România nu are prea mulți salariați în sectorul public, ci prea puțini în sectorul privat"
chivu_luminita.jpg
Problema României nu este neapărat aceea că sunt prea mulți salariați în sectorul public, ci faptul că sunt prea puțini angajați în sectorul privat și mulți dintre aceștia sunt plătiți cu salariul minim, care este foarte scăzut, a declarat într-un interviu pentru Agerpres, Luminița Chivu, director general al Institutului Național de Cercetări Economice "Costin C. Kirițescu" (INCE), din subordinea Academiei Române. Citeste


Compania saptamanii
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă"
mangalagiu_iulian.jpg
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi", afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. Citeste


Eveniment
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
urbanconcept_2016_1.jpg
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. Citeste

agerpres.ro

Semnal Editorial
Raportul anual Administratie.ro 2015 este acum disponibil pentru descărcare gratuită!
Echipa redacţională a portalului Administratie.ro are plăcerea să anunţe finalizarea Raportului anual pe 2015, o sinteză a celor mai importante evenimente, proiecte şi declaraţii de anul trecut în domeniul administrației publice. Raportul Administratie.ro 2015 a apărut ca rezultat al interacțiunii dintre portalul Administratie.ro și cititorii săi, în covârșitoare parte reprezentanți ai instituțiilor publice din România. Citeste

Vizitatori
counter