Home Despre noi Staff Contact

Premiile de Excelenta Administratie.ro

Conferinţa Naţională de Management Modern în Administraţie


ADMINISTRATIE PUBLICA CENTRALA
ADMINISTRATIE PUBLICA LOCALA
MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iasi

Data publicarii: Joi, 17 Martie 2016 Alte articole din Guvern
 

Vasile Dîncu: "România are la dispoziţie 658 de milioane de euro de la UE pentru o administraţie mai eficientă"

dancu_vasile.jpgRomânia are dispoziţie prin Programul Operaţional de Capacitate Administrativă (POCA) un buget de 658 de milioane de euro cu care să ajungă la o administraţie mai modernă, mai eficientă şi mai transparentă, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale, cu prilejul semnării primelor proiecte finanţate din fonduri europene din perioada de programare 2014-2020.
"Semnăm în această zi primele contracte dintr-un proiect legat de capacitatea administrativă. Este debutul, ca să spunem aşa, al semnării contractelor pentru Programul Operaţional de Capacitate Administrativă 2014-2020. Este un program care a fost (...) unul dintre cele mai de succes programe ale exerciţiului financiar trecut 2007-2013. Avem pentru acea perioadă o rată de absorbţie de aproape 98%".

"Pentru exerciţiul financiar nou, acest program are o ţintă ambiţioasă, peste 90.000 de funcţionari publici şi lucrători contractuali din administraţie, 250 de instituţii publice, cel puţin, din partea aceasta pe care o vizăm până acum, un buget de 658 de milioane de euro, deci peste o jumătate de miliard de euro care să ajungă într-o administraţie mai prietenoasă, mai modernă, mai eficientă", a afirmat Vasile Dîncu, joi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul MDRAP.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a adăugat că bugetul pentru perioada 2014-2020 este de trei ori mai mare faţă de exerciţiul financiar precedent. "Asta înseamnă că a fost apreciată performanţa, că s-au deschis noi căi pentru modernizarea administrativă. (...) Am deschis liniile de finanţare încă din primăvara anului trecut. În cadrul acestui eveniment vom lansa trei contracte de finanţare, care vor sprijini condiţionalităţi ex-ante pe care le avem pentru alte programe operaţionale, de exemplu pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) sau în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi măsuri pe termen scurt, să spunem, care sunt legate de strategia pentru consolidarea administraţiei publice", a spus Dîncu.

Potrivit acestuia, obiectivul principal al celor trei proiecte este acela al îmbunătăţirii capacităţii administrative în ceea ce priveşte "protecţia mediului şi derularea procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului sau, în cealaltă parte, programe de evaluare a riscurilor şi posibilitatea de a vedea, în sfârşit, întreaga panoplie a riscurilor din România dintr-o perspectivă ştiinţifică, operaţională, calculabilă".

Dîncu a afirmat că prin aceste programe se încearcă şi evaluarea tipurile de servicii pe care le oferă administraţia publică şi, totodată, îmbunătăţirea calităţii acestora.

El a punctat, totodată, lipsa datelor statistice despre "serviciile publice oferite şi despre nevoile cetăţeanului". "Trebuie să setăm prin aceste programe standardele de cost, să setăm, de asemenea, tipuri de standarde de calitate pentru servicii publice. (...) Să încercăm să standardizăm relaţia dintre cetăţean şi administraţie şi funcţionar. De foarte multe ori, întreg riscul pentru administraţie, după cum vedeţi, este mutat cetăţeanului, prin costuri, prin costuri de timp, prin costuri de bani. De acum încolo, va trebui să gândim în aşa fel administraţia încât să-şi asume propriile costuri, să nu le arunce în partea cetăţeanului", a explicat ministrul.

În opinia acestuia, un alt obiectiv al actualei guvernări este cel al reconstrucţiei administraţiei locale, el adăugând că la ora actuală aceasta este legiferată foarte schematic, ca "o administraţie centrală în miniatură". "Cea mai mare parte a banilor - o să încercăm mai ales în fazele următoare de programare şi prin POCA - vrem să meargă spre administraţia locală şi pentru instituirea de competenţe şi sprijinul administraţiei locale de a-şi construi competenţe, acolo, pe loc. (...) Vom încerca să formăm funcţionari publici la locul faptei, să spun aşa, să nu-i plimbăm tot timpul pe la Bucureşti. (...) De asemenea, vom încerca să sprijinim administraţia locală (...) cu formarea în domenii cum sunt achiziţiile publice, de exemplu, în domenii de specialitate importante, cum este urbanismul, planificarea urbană sau dezvoltarea", a arătat ministrul Dezvoltării Regionale.

Contractele de finanţare în cadrul POCA au fost semnate de ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Vasile Dîncu, din partea MDRAP, şi, din partea beneficiarilor, de ministrul Mediului, Cristina Palmer Paşca, şi de şeful IGSU, generalul de brigadă Ovidiu Vasilică. La eveniment a fost prezent şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Valoarea totală a celor două contracte semnate de MDRAP cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor este de 22,8 milioane de lei, aproximativ 5,06 milioane de euro, iar a celui semnat cu IGSU - de 31,8 milioane de lei, aproximativ 7,06 milioane de euro.

Un al patrulea contract de finanţare semnat joi cu POCA are ca beneficiar Direcţia Generală de Administraţie Publică din cadrul MDRAP, cu o valoare de 37,1 milioane de lei, aproximativ 8,24 milioane de euro. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

Alte articole din Guvern
Newsletter


Editorial
București - falimentul administraţiei locale
kivu_mircea.jpg
Un editorial de Mircea Kivu, publicat în ziarul "România Liberă" Citeste


Analiza
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. Citeste


Interviu
Luminița Chivu (INCE): "România nu are prea mulți salariați în sectorul public, ci prea puțini în sectorul privat"
chivu_luminita.jpg
Problema României nu este neapărat aceea că sunt prea mulți salariați în sectorul public, ci faptul că sunt prea puțini angajați în sectorul privat și mulți dintre aceștia sunt plătiți cu salariul minim, care este foarte scăzut, a declarat într-un interviu pentru Agerpres, Luminița Chivu, director general al Institutului Național de Cercetări Economice "Costin C. Kirițescu" (INCE), din subordinea Academiei Române. Citeste


Compania saptamanii
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă"
mangalagiu_iulian.jpg
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi", afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. Citeste


Eveniment
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
urbanconcept_2016_1.jpg
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. Citeste

agerpres.ro

Semnal Editorial
Raportul anual Administratie.ro 2015 este acum disponibil pentru descărcare gratuită!
Echipa redacţională a portalului Administratie.ro are plăcerea să anunţe finalizarea Raportului anual pe 2015, o sinteză a celor mai importante evenimente, proiecte şi declaraţii de anul trecut în domeniul administrației publice. Raportul Administratie.ro 2015 a apărut ca rezultat al interacțiunii dintre portalul Administratie.ro și cititorii săi, în covârșitoare parte reprezentanți ai instituțiilor publice din România. Citeste

Vizitatori
counter