Home Despre noi Staff Contact

Premiile de Excelenta Administratie.ro

Conferinţa Naţională de Management Modern în Administraţie


ADMINISTRATIE PUBLICA CENTRALA
ADMINISTRATIE PUBLICA LOCALA
MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iasi

Data publicarii: Luni, 05 Decembrie 2005 Alte articole din Servicii Publice
 

"In randul membrilor administratiei publice nu exista o preocupare suficienta privind domeniul termoficarii"

iftime-valeriu.jpgUn interviu in exclusivitate pentru www.Administratie.ro cu Valeriu Iftime, Directorul General al Grupului de Firme Elsaco.
- Cum a evoluat domeniul termoficarii in Romania pe parcursul anului 2005?
- Anul 2005 este poate singurul an in care putem spune ca domeniul termoficarii a avut o evolutie normala. Spun asta pentru ca, este pentru prima data cand s-au alocat fonduri substantiale de la bugetul central pentru reabilitarea si modernizarea sistemului de termoficare din orasele din Romania. Pe de alta parte ceea ce am facut noi in Romania, in 2005, tari vecine ca Ungaria sau Cehia au facut cu 10 ani mai devreme. Aceasta alocare de bani din reducerea de subventii pentru lucrari de modernizare si eficientizare a sistemelor de termoficare din Romania, altii au facut-o mult mai devreme si la timpul ei.
- Exista suficienta preocupare in randul membrilor administratiei publice locale si centrale pentru acest domeniu?
- Nu exista suficienta preocupare in randul membrilor administratiei publice, atat la nivel locat cat si central pentru acest domeniu. Nu exista, pentru ca starea in care se afla sistemul de termoficare din Romania este una jalnica. Termoficarea nu a fost privita cu atentie nici de guvernele trecute si nici de guvernul actual, iar acum s-a ajuns la stadiul in care increderea populatiei, a consumatorului final, dar si a celor care dirijeaza fonduri, gestioneaza sau au puterea de a decide viitorul unor sisteme de incalzire in orasele din Romania este foarte foarte mica. Increderea in sistemul de termoficare e intr-o cadere libera si stim foarte bine ca orice afacere are nevoie, in primul rand, de incredere. Aici este si cel mai dificil obstacol in a reporni sistemul de incalzire, pentru ca, cel mai important lucru este ca sa credem in acest sistem si abia dupa aceea se pot gasi metode si mijloace financiare pentru a-l reabilita. Sigur ca la noi totul a mers mai greu, fata de tarile vecine,in termoficare cu atit mai mult.Nu am avut o "locomotiva" o organizatie propfesionala puternica ca sa poata trage lucrurile in fata si de aceia factura energetica a devenit practic insuportabila pentru marea majoritate a populatiei.
- Fondurile alocate pentru acest domeniu sunt indestulatoare?
- Volumul de investitii necesar pentru a reabilita si a pune la punct sistemele de termoficare din Romania este imens. La o prima estimare este atat de mare incat foarte multe comunitati pur si simplu refuza sa mai ia in calcul o asemenea lucrare de modernizare si reabilitare a sistemelor de termoficare, ajunse la un grad de degradare tehnica si morala. Toate sistemele au cel putin ,20 chiar 25 - 30 de ani de cand au fost puse in functiune iar intretinerea lor a fost, fara indoiala, facuta destul de prost . Trebuie avut in vedere si faptul ca tehnologia care se folosea acum 20 -30 de ani este complet depasita la ora actuala, iar fondurile ce tebuiesc alocate , oricat de mari ar eforturile comunitatilor locale sunt insuficiente. Sunt si orase in Romania care au avut curajul de a investi treptat, de ani de zile, incepand chiar cu1992 -1993 si care au ajuns la ora actuala sa aiba un sistem performant si care poate sa produca servicii de calitate la un cost relativ rezonabil.
- Aveti proiecte importante pe care le desfasurati in partenetiat cu administratia publica? Cum ati caracteriza colaborarea cu reprezentantii acesteia?
- Elsaco are intr-adevar cateva proiecte interesante cu regii subordonate consiliilor locale din diferite orase din tara. Avem lucrari de automatizare si contorizare cu RADET Constanta sau la Energomur Targu Mures, lucrari care insumeaza mai mult de trei-patru milioane euro. An de an colaborarea cu regiile de profil dar si cu administratia locala din cele doua orase este din ce in ce mai buna. Asta inseamna ca noi ne-am maturizat ca oameni care facem servicii iar cei din administratia publica deasemeneau. Ne-am inteles mai bine in sensul ca, impreuna am reusit sa finalizam cu mai mult profesionalism proiectele de anvergura.
- Credeti ca este necesara o modificare a legislatiei in domeniu?
- Eu sunt convins ca, in ceea ce priveste termoficarea din Romania, nu exista o directie clara in care sa mergem la acesata ora. Trebuie sa tinem cont de cateva criterii, chiar daca sunt lucruri greu de suportat si greu de inteles in acest moment. Este foarte important sa se ajunga la eliminarea totala a subventiilor. Asta ar presupune sa ajungem la un pret de piata si sa facem o politica de piata adevarata in domeniul caldurii. O alta problema, care decurge din prima este gasirea unui mod de facturare a energirei termice folosind un tarif binom. A treia problema importanta este existanta unui motor legislativ care sa conduca la incheierea de parteneriate public private, concesiuni de sisteme, privatizare etc. Trebuiesc atrase firme mari, cu experienta in domeniu, grupuri financiare care au capital si pot face cu adevarat reabilitarea sistemelor. Exista, in acest moment, o imensa nevoie de fonduri pe care doar asemenea firmele cu capital privat pot sa o gestioneze si si sa miste din loc aceasta stare de fapt. Tot la nivel legislativ trebuie sa se stabileasca care este statutul clientului, ce poate sa faca, ce drepturi si obligatii are un client in sistemul de termoficare din Romania. Pentru ca in foarte multe orase din Romania sistemul de termoficare este un mod de a face protectie sociala. Evolutia ultimilor ani a dus la debransarea majoritatii a celor buni-platnici, care s-au indreptat catre un sistem privat, si au ramas in sistem doar oamenii care nu pot plati sau nu au platit niciodata. In plus, factura depaseste puterea lor de cumparare.
- Cum estimati ca va evolua termoficarea in anul ce urmeaza? Care sunt tendintele in domeniu si cum se vor reflecta ele la nivelul Romaniei?
- Eu cred ca, fiecare comunitate trebuie sa realizeze o strategie energetica locala. Sunt foarte multe comunitati care au o asemenea strategie, dar, trebuie sa recunoastem ca foarte putine, sau chiar nici una nu crede cu adevarat in aceasta strategie .O strategei presupune nu doar elaborarea unui proiect ,oricit de ineresant ar fi el,ci mediatizarea ei si intelegerea ca acesta este drumul pe care trebuie sa il parcurgem ,indiferent de culoarea politica si de interesele locale de moment Pe termen scurt, mediu si lung, strategia trebuie sa ne spuna ce trebuie sa facem acum ca sa stopam marile pierderi, care sunt pasii urmatori si care va fi rezultatul. Asta presupune efort , logica si coerenta actiunilor care pana la urma vor duce la necesarul de investitii pentru a ajunge la sisteme performante. Din pacate, fara o strategie energetica locala nu putem sa vorbim de coerenta in domeniul reabilitarii sistemelor de termoficare din Romania. (Un interviu realizat de Mari SEMCU)


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

Alte articole din Servicii Publice


 Primaria Giurgiu


Newsletter


Editorial
București - falimentul administraţiei locale
kivu_mircea.jpg
Un editorial de Mircea Kivu, publicat în ziarul "România Liberă" Citeste


Analiza
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. Citeste


Interviu
Luminița Chivu (INCE): "România nu are prea mulți salariați în sectorul public, ci prea puțini în sectorul privat"
chivu_luminita.jpg
Problema României nu este neapărat aceea că sunt prea mulți salariați în sectorul public, ci faptul că sunt prea puțini angajați în sectorul privat și mulți dintre aceștia sunt plătiți cu salariul minim, care este foarte scăzut, a declarat într-un interviu pentru Agerpres, Luminița Chivu, director general al Institutului Național de Cercetări Economice "Costin C. Kirițescu" (INCE), din subordinea Academiei Române. Citeste


Compania saptamanii
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă"
mangalagiu_iulian.jpg
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi", afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. Citeste


Eveniment
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
urbanconcept_2016_1.jpg
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. Citeste

agerpres.ro

Semnal Editorial
Raportul anual Administratie.ro 2015 este acum disponibil pentru descărcare gratuită!
Echipa redacţională a portalului Administratie.ro are plăcerea să anunţe finalizarea Raportului anual pe 2015, o sinteză a celor mai importante evenimente, proiecte şi declaraţii de anul trecut în domeniul administrației publice. Raportul Administratie.ro 2015 a apărut ca rezultat al interacțiunii dintre portalul Administratie.ro și cititorii săi, în covârșitoare parte reprezentanți ai instituțiilor publice din România. Citeste

Vizitatori
counter