Home Despre noi Staff Contact

Premiile de Excelenta Administratie.ro

Conferinţa Naţională de Management Modern în Administraţie


ADMINISTRATIE PUBLICA CENTRALA
ADMINISTRATIE PUBLICA LOCALA
MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iasi

Data publicarii: Luni, 29 Octombrie 2012 Alte articole din Evenimente
 

Gala Premiilor Participării Publice: cetățeni și organizații au demonstrat că poți schimba scenariul resemnării în România

gprp_2012.jpgSimpli cetăţeni sau organizații neguvernamentale care au demonstrat că pot și trebuie să aibă un cuvânt de spus în deciziile luate de autorități au fost apaludați pentru eforturile lor de cei peste 300 de invitați care au participat pe 25 octombrie la cea de-a patra ediții a Galei Premiilor Participării Publice.
Gala a fost organizată de Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) prin programul Tineret în Acţiune, Institutul Aspen România, Fundația Româno - Americană și Universitatea Babeș-Bolyai.

Organizată sub motto-ul "O gala despre personaje care schimbă filmul", Gala Premiilor Participării Publice, prin cele 13 campanii premiate, a arătat că în România există cetățeni și organizații gata să renunțe la scenariul resemnării și să schimbe decizii publice care au un impact asupra comunității lor. Cei înscrişi la Gala anul acesta au luptat pentru: modificarea legii adopţiei, modificarea legii pentru acordarea indemnizațiilor de creștere a copiilor, înființarea unui centru de zi pentru persoanele nevăzătoare, asigurarea apei potabile într-o comunitate din Prahova, instituirea de mecanisme de sprijinire a firmelor ieșene de către autoritățile publice locale și județene etc.

"Gala Premiilor Participării Publice este o gală despre oameni care schimbă filmul. Filmul acestei majorități care este nemulțumită și care crede că n-are instrumentele necesare să schimbe ceva. Sunt câțiva oameni în România care nu se resemnează și, cu sau fără speranță, aleg să se bată", a declarat Mircea Toma, gazda evenimentului.

Salutăm înscrierea şi la această ediţie a unui număr de instituţii publice, mai variate decât în anii precedenţi. Alături de Primăria Municipiului Hunedoara, s-au înscris în competiţie Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţie Socială Tulcea şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Pentru doi dintre câştigătorii Galei, rolul autorităţilor publice au fost determinante în obţinerea succesului: Asociaţia Catharsis Braşov a reuşit să creeze singurul centru de zi pentru copiii nevăzători cu sprijinul autorităţilor locale. Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Braşov au pus la dispoziţie terenul. Consiliul Judeţean Braşov şi-a asumat printr-un parteneriat public-privat acoperirea cheltuielilor de funcţionare. Asociaţia Catharsis a putut, pe baza acestor angajamente, să îşi convingă partenerii străini să finanţeze construcţia şi dotarea centrului. Peste 33 de tineri sunt beneficiari ai centrului şi au reuşit să se integreze în învăţământul de masă. "Grija principală a Asociaţiei este de a identifica noi cazuri de copiii nevăzători şi tineri care şi-au pierdut vederea între timp. Vom asigura frecventarea învăţământului intensiv de către aceştia în cadrul programului "A doua şansă" derulat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Braşov", arată Catharsis în formularul de înscriere.

Un al doilea proiect a devenit câştigător datorită mobilizării prompte şi exemplare a a autorităţilor în vederea sancţionării abuzului asupra patrimoniului cultural construit. Tot în Braşov, în comuna Buneşti, satul Criţ, fundaţia unui om de afaceri a cumpărat casa parohială a Bisericii Evanghelice a comunităţii săseşti cu promisiunea de a o renova şi a o utiliza în scopuri nonprofit. În vara lui 2012 însă, echipa de pe şantier a demolat casa, sub pretextul surpării accidentale a unui perete. Casa făcea parte dintr-un ansamblu monument istoric clasă A. Hans Hedriech şi alţi câţiva locuitori au sesizat autorităţile. Acestea au luat măsuri imediate: la nici trei săptămâni de la distrugere, o comisie interdisciplinară a confirmat atât demolarea ilegală, cât şi începerea construirii ilegale a unui han/ motel în acel amplasament. Comisia a dispus încetarea tuturor lucrărilor pe şantier şi a început instrumentarea unui dosar de plângere penală. Autorităţile locale şi Ministerul Culturii au acţionat exemplar.

Anul acesta, premiile participării publice s-au îndreptat către:
- Premiul "Dosarele deX" - Agenţia de Dezvoltare Comunitară Împreună, Campania "Nu doar corectitudine politică-de la ţigan la rom"
- Premiul special pentru Tineret "Un centru numit dorință" - Asociaţia Catharsis, Campania "Zâmbeşte, sunt lângă tine"
- Premiul "Vânătorul votează întotdeauna de două ori!" - Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, Campania "La vânătoare de vânători în Rezervaţia biosferei Delta Dunării"
- Premiul "La răscruce de doctrine" - Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR), Campania "Stop îndoctrinării religioase în şcolile publice"
- Premiul "Participatorul" - Emil Şteţco, Campania "Oprirea construirii unui crematoriu uman în cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca"
- Premiul "Misiune posibilă: antreprenoriatul social!" - Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Campania "Antreprenoriatul social-realitatea lor sau realitatea noastră"
- Premiul "Ştiu ce aţi demolat astă-vară!" - Hans Hendrich, Campania "Păstraţi patrimoniul! Nu-l demolaţi!"
- Premiul "Legendele Făgăraşului" - Ovidiu Mihuţ, Campania "Construirea de microhidrocentrale în Munţii Făgăraş distruge iremediabil ecosisteme dintr-o conspiraţie autorităţi investitori"
- Premiul "Cronicele unei legi nedrepte" - ProTV / Ştirile ProTV, Campania "Vreau şi eu părinţii mei"
- Premiul "Nopţi albe la fântână" - SOS Fântâna, Campania "Salvaţi fântâna"
- Premiul "Stay, forrest, stay!" - World Wide Fund (WWF) România - Campania "Salvaţi pădurile virgine"
- Premiul special CeRe - Personajul colectiv: Protestatarul 2012
- Premiul special CeRe " Activist de profesie: Adrian Dohotaru

Puteţi citi detalii despre proiectele premiate în catalogul evenimentului: http://www.ce-re.ro/upload/Catalog_G3P_2012.pdf

Puteți urmări înregistrarea Galei Premiilor Participării Publice la adresa http://www.privesc.eu/Arhiva/13016/Gala-Premiilor-Participarii-Publice


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

Alte articole din Evenimente


 Primaria Giurgiu


Newsletter


Editorial
București - falimentul administraţiei locale
kivu_mircea.jpg
Un editorial de Mircea Kivu, publicat în ziarul "România Liberă" Citeste


Analiza
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. Citeste


Interviu
Luminița Chivu (INCE): "România nu are prea mulți salariați în sectorul public, ci prea puțini în sectorul privat"
chivu_luminita.jpg
Problema României nu este neapărat aceea că sunt prea mulți salariați în sectorul public, ci faptul că sunt prea puțini angajați în sectorul privat și mulți dintre aceștia sunt plătiți cu salariul minim, care este foarte scăzut, a declarat într-un interviu pentru Agerpres, Luminița Chivu, director general al Institutului Național de Cercetări Economice "Costin C. Kirițescu" (INCE), din subordinea Academiei Române. Citeste


Compania saptamanii
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă"
mangalagiu_iulian.jpg
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi", afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. Citeste


Eveniment
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
urbanconcept_2016_1.jpg
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. Citeste

agerpres.ro

Semnal Editorial
Raportul anual Administratie.ro 2015 este acum disponibil pentru descărcare gratuită!
Echipa redacţională a portalului Administratie.ro are plăcerea să anunţe finalizarea Raportului anual pe 2015, o sinteză a celor mai importante evenimente, proiecte şi declaraţii de anul trecut în domeniul administrației publice. Raportul Administratie.ro 2015 a apărut ca rezultat al interacțiunii dintre portalul Administratie.ro și cititorii săi, în covârșitoare parte reprezentanți ai instituțiilor publice din România. Citeste

Vizitatori
counter