Home Despre noi Staff Contact

Premiile de Excelenta Administratie.ro

Conferinţa Naţională de Management Modern în Administraţie


ADMINISTRATIE PUBLICA CENTRALA
ADMINISTRATIE PUBLICA LOCALA
MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iasi

Data publicarii: Vineri, 30 Aprilie 2010 Alte articole din Consilii
 

"Schimbarea de viziune cu privire la strategia de prioritizare și de accesare a fondurilor europene va produce efecte semnificative în 2010"

simirad_constantin_.jpgSusţine Dr. Constantin Simirad, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, în interviul acordat în exlucisivate pentru Anuarul www.Administratie.ro 2009-2010. Domnia Sa consideră că, în condițiile în care 2010 se anunță a fi un an foarte dificil din punct de vedere economic, accelerarea utilizării acestor fonduri ar contribui în mod direct la creșterea gradului de ocupare a forței de muncă din judeţul Iaşi.

Prezentăm în continuare o parte a interviului acordat de Constantin Simirad pentru Anuarul www.Administratie.ro 2009-2010, care va apărea în luna mai.


- Domnule Preşedinte Constantin Simirad, predicţiile bugetare pentru 2010 oferă şansa demarării unor proiecte noi sau va fi doar un an de subzistenţă?
- Portofoliul de proiecte pentru anul 2010 a fost pregătit din timp. Astfel, pe parcursul anului 2009, personalul din cadrul serviciului specializat a inițiat demersurile necesare elaborării aplicațiilor pentru atragerea de noi fonduri nerambursabile. Sunt aproape finalizate documentațiilor pentru trei proiecte care vizează reabilitarea și dotarea unor ambulatorii: Ambulatoriul de specialitate obstetrică și ginecologie Cuza Vodă Iași, Ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic de Urgență Prof. Dr. Nicolae Oblu Iași,
Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași. În prima parte a anului 2010, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST va depune, la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Piatra Neamț, cea de-a doua cerere de finanțare pentru investiții în sistemul de intervenție în situații de urgență, pentru proiectul Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă, acordării asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat în Regiunea Nord-Est.
Bugetul total al proiectului este estimat la 32.575,5 mii lei. Valoarea cofinanțării (2% din cheltuielile eligibile) ce revine Asociației este de 546,59 mii lei, la care se adaugă TVA în cuantum de 103,85 mii lei. Echipamentele care vor face obiectul acestei investiții sunt: autospeciale complexe de intervenție, descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență; ambulanțe de prim-ajutor şi reanimare; autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă de capacitate medie şi mărită; echipamente pentru dotarea Centrului Mobil de Comandă și Control.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST (A.D.I.E.) s-a constituit la sfârșitul anului 2007, fiind formată din cele șase consilii județene din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, ca singura formă eligibilă pentru atragerea de fonduri structurale prin intermediul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul Major de Intervenție 3 - Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, la nivelul regiunii Nord-Est.
Un instrument de finanțare prioritar pe agenda Consiliului Județean Iași îl reprezintă, în anul 2010, Programul Operațional Sectorial Mediu (POS Mediu) - documentul care stabilește strategia de alocare a fondurilor europene în vederea dezvoltării sectorului de mediu în România, în perioada de programare 2007-2013. Prioritatea 2 din cadrul POS Mediu este dedicată deșeurilor (Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deșeurilor și reabilitarea siturilor contaminate) și beneficiază de un buget total de 1,17 miliarde Euro (0,93 miliarde reprezentând contribuția Uniunii Europene).

- Ce noutăţi va aduce anul 2010 în privinţa aeroportului din Iaşi şi a Centrului Expoziţional Moldova?
- Aeroportul Iaşi este un obiectiv care a beneficiat de o atenţie specială pe parcursul anului 2009. Astfel, pentru modernizarea și dezvoltarea Aeroportului Internaţional Iași, s-au alocat peste 1,6 milioane lei. Fondurile au fost direcţionate în principal către lucrări de proiectare, în condiţiile în care, folosind pârghiile legislative existente, s-a insistat în demersurile de reglementare a situaţiei juridice a terenului necesar derulării investiţiei. Anul 2009 a fost un an care a adus o creştere semnificativă a dezvoltării activităţii aeroportului atât prin creşterea indicatorilor de trafic cât şi prin creşterea nivelului calităţii serviciilor oferite pasagerilor.
În anul 2009 s-a înregistrat un număr de 148.538 pasageri (din care 10.415 pasageri aparţin curselor în regim charter) şi 4961 de mişcări aeronave. Faţă de anul 2006 creşterea înregistrată la numărul de pasageri este de 208 % iar cea înregistrată la numărul de mişcări este de 196,8%. Această creştere este datorată apariţiei unui nou operator aerian, Compania Malev precum şi introducerii de către Compania Tarom a încă unui zbor zilnic, astfel încât Compania Tarom operează cu 4 curse pe zi. Companiile care operează pe Aeroportul Iaşi sunt: Tarom, Austrian Airlines, Carpat Air, Malev, Blue Air - zboruri poştă şi Romavia (în regim charter).
Pentru anul 2010 R.A. Aeroportul Iaşi are ca obiective: Extinderea platformei/ parcare aeronave; Creşterea numărului de curse în regim regulat; Creşterea numărului de pasageri; Atragerea unei curse regulate "Cargo" pe relaţia Asia (China) - Iaşi; Creşterea categoriei PSI, de la categoria V la categoriile VI, VII.
Investiţia Centrul Expoziţional Moldova Iaşi are ca dată de finalizare 1 iulie 2010. Pentru anul acesta, sunt prevăzute ca activităţi terminarea lucrărilor la obiectivul de investiţii şi dotarea lui corespunzătoare pentru a deveni funcţional începând din toamna anului 2010, înfiinţarea societăţii de management pentru administrarea Centrului Expoziţional. Reamintim că este un proiect de dezvoltare a structurilor de sprijin a afacerilor, respectiv centru de afaceri cu spaţii generoase pentru organizarea de târguri şi expoziţii de care vor beneficia cca. 1600 de firme expozante anual.

- Ce proiecte doriţi să implementaţi pentru dezvoltarea turismului local?
- Judeţul Iaşi, în ansamblul său, dispune de un patrimoniu cultural inegalabil la nivel naţional, având două mari avantaje: bisericile şi vestigiile unui trecut literar ilustru. Din păcate, starea proastă a infrastructurii, lipsa conservării elementelor de patrimoniu şi promovarea insuficientă a diferitelor obiective din judeţ fac ca doar un număr scăzut de persoane să aleagă Iaşul ca destinaţie turistică. La nivel judeţean, s-a finalizat în luna august 2009 semnalizarea obiectivelor turistice de interes regional din judeţul Iaşi, în cadrul proiectului cu acelaşi nume.
De asemenea, până la sfârşitul anului 2010 va fi creat Centrul de Informare Turistică, ca activitate în cadrul proiectului Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia - Iaşi care are ca termen de finalizare luna august 2010.
Serviciul Proiecte cu Finanţare Internaţională a propus o serie de idei de proiecte în domeniul turismului pentru judeţul Iaşi, vizând: turismul religios şi cultural - trasee turistice şi tabere religioase pentru tineret; turismul de tip "city break"; turismul activ, respectiv reţele de trasee de ciclism şi drumeţie (de tipul "Nature Active Park"); turismul balnear - centre de spa medical şi servicii de wellness la Nicolina (Iaşi) şi comuna Strunga; turismul de afaceri, îndeosebi în zona transfrontalieră cu Republica Moldova, parc de distracţii (de tip "aventură" sau "fermă"), Salonul Internaţional al Vinului. Este, cu siguranţă, nevoie de acţiunea concertată a tuturor factorilor interesaţi, astfel: constituirea unui grup de acţiune în domeniul turismului, cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Consiliului Local, ONG-uri şi asociaţii de turism, mediul academic; discuţii la nivelul agenţiilor de turism cu un nivel de performanţă dovedit, în vederea studierii posibilităţii de includere în ofertele lor a traseelor judeţene; elaborarea unui Plan Judeţean de Acţiune în Domeniul Turismului.

- Cum credeţi că veţi reuşi să împăcaţi orgoliile politice ale consilierilor judeţeni pentru a asigura buna colaborare a acestora în folosul proiectelor ieşene de importanţă majoră?
- Din toamna anului 2009, Consiliul Judeţean Iaşi beneficiază de un instrument de lucru apolitic, construit astfel încât să reflecte în mod obiectiv nevoile reale ale judeţului și să prioritizeze eforturile bugetare. Strategia de dezvoltare socio-economică a județului Iași pentru perioada 2009-2014, realizată în cadrul proiectului cu finanţare internaţională Inițiativa pentru Dezvoltare Economică prin Acțiune Locală - IDEAL - sintetizează aceste priorităţi și creionează o agendă de lucru cu obiective concrete pentru anii următori.
Supusă dezbaterii publice, Strategia de dezvoltare socio-economică a judeţului Iași pentru perioada 2009-2014 a ținut cont, în varianta finală aprobată de plenul consiliului, de punctele de vedere avizate și sugestiile formulate de reprezentanți ai mediului de afaceri, de primari și de diverse grupuri socio-profesionale. În aceste condiții, îmi exprim speranța că vor fi eliminate, măcar în parte, disputele care atribuiau oricărui demers investițional, oricărei alocări de fonduri o conotație politică.
În condițiile în care 2010 se anunță a fi un an și mai dificil din punct de vedere economic, accelerarea utilizării acestor fonduri ar contribui în mod direct la creșterea gradului de ocupare a forței de muncă din construcții, publicitate, mass media, consultanță tehnică și financiară. Forțele politice implicate în activitatea deliberativă județeană trebuie să conștientizeze că, alături de conducere, au o responsabilitate directă față de cetățeni, de modul lor de colaborare depinzând în mod concret zeci de mii de familii din judeţul Iaşi.


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

Alte articole din Consilii


 Primaria Giurgiu


Newsletter


Editorial
București - falimentul administraţiei locale
kivu_mircea.jpg
Un editorial de Mircea Kivu, publicat în ziarul "România Liberă" Citeste


Analiza
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. Citeste


Interviu
Luminița Chivu (INCE): "România nu are prea mulți salariați în sectorul public, ci prea puțini în sectorul privat"
chivu_luminita.jpg
Problema României nu este neapărat aceea că sunt prea mulți salariați în sectorul public, ci faptul că sunt prea puțini angajați în sectorul privat și mulți dintre aceștia sunt plătiți cu salariul minim, care este foarte scăzut, a declarat într-un interviu pentru Agerpres, Luminița Chivu, director general al Institutului Național de Cercetări Economice "Costin C. Kirițescu" (INCE), din subordinea Academiei Române. Citeste


Compania saptamanii
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă"
mangalagiu_iulian.jpg
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi", afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. Citeste


Eveniment
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
urbanconcept_2016_1.jpg
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. Citeste

agerpres.ro

Semnal Editorial
Raportul anual Administratie.ro 2015 este acum disponibil pentru descărcare gratuită!
Echipa redacţională a portalului Administratie.ro are plăcerea să anunţe finalizarea Raportului anual pe 2015, o sinteză a celor mai importante evenimente, proiecte şi declaraţii de anul trecut în domeniul administrației publice. Raportul Administratie.ro 2015 a apărut ca rezultat al interacțiunii dintre portalul Administratie.ro și cititorii săi, în covârșitoare parte reprezentanți ai instituțiilor publice din România. Citeste

Vizitatori
counter