Home Despre noi Staff Contact

Premiile de Excelenta Administratie.ro

Conferinţa Naţională de Management Modern în Administraţie


ADMINISTRATIE PUBLICA CENTRALA
ADMINISTRATIE PUBLICA LOCALA
MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iasi

Data publicarii: Miercuri, 06 Ianuarie 2010 Alte articole din Consilii
 

Judetul Timis se orienteaza spre sursele de energie regenerabile

sasca viorel.jpgAutoritatile timisene vor sa se orienteze spre folosirea surselor regenerabile de energie, dar criza economica poate fi un impediment major in derularea proiectelor, desi beneficiile finale ar fi indubitabil mai mari decat investitia primara.

Presedintele Comisiei economice a Consiliului Judetean Timis, Viorel Sasca, a declarat ca Institutul Fraunhofer a finalizat un studiu al potentialului de energie din surse regenerabile la nivelul judetului, principalii promotori energetici fiind biomasa, energia geotermala, solara, hidraulica si eoliana.

"Surpinzator, potentialul de energie geotermala e mult peste asteptarile mele, e undeva in jur de 10.500 de gigawati", a spus Sasca. Costurile investitiilor sunt mari, dar, avand in vedere ca evolutia pretului energiei electrice in urmatorii ani, produsa din surse clasice, va creste, aceste tehnologii vor fi tot mai atractive. "Eu am propus si am promovat acest proiect, cu ajutorul Agentiei de Dezvoltare Timis (ADETIM) si al Primariei Jimbolia, prin programul Phare de Cooperare Transfrontaliera cu Ungaria", a adaugat Sasca.

Astfel, studiul expertilor nemti arata ca energie s-ar putea folosi, practic, din aproape orice ofera natura: de la apa geotermala si namol, pana la rosii, cartofi, sfecla ori, chiar paie. Biomasa din deseuri poate fi furnizata de namolul apelor reziduale, deseuri organice de uz casnic (hartie, carton) sau deseuri agricole. Arealurile cu cel mai ridicat potential de biomasa din judet se afla in zonele Timisoara, Lugoj, Jimbolia, Sannicolau Mare, Gataia si Recas.

Un proiect mai vechi al edililor timiseni a fost, in urma cu doi-trei ani, cultivarea ierbii asiatice pentru producerea de biomasa, utilizata ulterior pentru producerea de energie inepuizabila si nepoluanta pentru incalzire. Tipurile de biocombustibil sunt foarte variate si se refera, in principal, fie la refolosirea lemnului, in speta a rumegusului, fie la utilizarea biogazului, fie utilizarea celei mai noi tehnologii de cultivare a ierbii asiatice cu putere energetica foarte mare si mult mai la indemana in zonele de campie.

Mai multi investitori italieni si austrieci isi aratasera interesul pentru producerea energiei din biomasa, cei italieni preferand producerea energiei folosind rumegusul, iar cei austrieci si ungari preferand metoda bioenergiei brichetate, respectiv utilizarea ierbii asiatice. Criza economica a indepartat, insa aceste planuri, pentru moment, desi folosirea energiei produse prin aceasta metoda este mult mai rentabila la nivelul localitatilor mai mici, iar pentru orasele mari in intreprinderi, scoli sau spitale.

In ceea ce priveste potentialul hidraulic (carbunele alb), sunt agreate arealurile din estul judetului, unde predomina forme mai inalte de relief, cu caderi de ape. In avalurile Begheiului si ale Timisului au existat, de altfel, din veacurile trecute, mori cu turbine, mori cu aburi sau cu motoare de combustie. De asemenea, au fost reperate arii cu potential de obtinere a energiei geotermale, cele mai pretabile fiind Timisoara, Sannicolau Mare si Jimbolia. Sasca spune ca avantajul exploatarii acestui tip de sursa il constituie perioada mai mare de ore in functionarea centralelor geotermal-electrice, cu emisii de bioxid de carbon aproape inexistente. "Aproape jumatate din suprafata Timisului are un potential geotermal de peste 100 de grade Celsius, fiind posibila functionarea centralelor geotermale pentru un numar de 8.000 de ore pe an", spune consilierul judetean.

Curentii de aer foarte puternici din vestul judetului, chiar i-au atras pe investitorii italieni, care voiau sa construiasca turbine eoliene la Sannicolau Mare, un prim lot eolian cuprinzand 11 localitati preorasenesti. Viorel Sasca spune ca in domeniul energiilor regenerabile, judetul a castigat un proiect, Agentia pentru Energie, urmand sa stranga toate informatiile din acest domeniu, sa le comunice celor interesati si sa gestioneze la nivelul Timisului, problema utilizarii surselor de energie regenerabila. "Speram la un parteneriat si cu orasul Timisoara, care are initiative in acest sens. Astfel incat sa ne putem numi o regiune verde, marindu-ne cantitatea de energie din surse regenerabile", spune Sasca.

Seful Comisiei economice a Consiliului Judetean Timis a amintit ca mai exista alte doua proiecte, respectiv, un parc tehnologic (la nivel de studiu de fezabilitate) pentru producerea de echipamente necesare utilizarii energiei si un parc tehnologic pentru productia de energie cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Deloc de neglijat este energia fotovoltaica (solara), potentialul cel mai ridicat de exploatare avandu-l municipliile Timisoara si Lugoj.

Un proiect grandios, unic in Romania, in valoare de circa 200 de milioane de euro, urmeaza sa se realizeze langa Timisoara, in comuna Covaci, unde se va construi cel mai mare parc fotovoltaic din tara. Parcul solar ar urma sa produca energie fotovoltaica cu o capacitate instalata de circa 25 MW. Intrucat costurile sunt imense, se spera intr-o finantare europeana, autoritatile judetene lansand un concurs de solutii pentru a gasi atat solutia tehnica de punere in functiune a parcului energetic, cat si o parte din finantarea necesara proiectului.

La randul sau, Consiliul Local Jimbolia, in calitate de beneficiar, alaturi de Consiliul Judetean Timis, ADETIM si Csermely Environmental Association Szeged (Ungaria), au finalizat implementarea proiectului intitulat "Studiul potentialului din surse regenerabile la nivelul judetului Timis", care a beneficiat de finantare in cadrul programului Phare CBC Ro-Hu 2006/INTERREG III. Proiectul isi propune realizarea studiului potentialului de energie din surse regenerabile in judet, care sa permita realizarea unei strategii energetice a judetului, dezvoltarea unei comunitati durabile, promovarea unei industrii solide, eficiente si flexibile in domeniu, in scopul aplicarii principiilor Directivei Europene nr.77 privind promovarea energiei produse din surse regenerabile, imbunatatirea nivelului de promovare si valorificare a potentialului de energie din surse regenerabile si incurajarea accesului investitorilor pe piata energiei din resurse regenerabile, cu asigurarea unui nivel corespunzator de competitivitate. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

Alte articole din Consilii


 focality


Newsletter


Editorial
București - falimentul administraţiei locale
kivu_mircea.jpg
Un editorial de Mircea Kivu, publicat în ziarul "România Liberă" Citeste


Analiza
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. Citeste


Interviu
Luminița Chivu (INCE): "România nu are prea mulți salariați în sectorul public, ci prea puțini în sectorul privat"
chivu_luminita.jpg
Problema României nu este neapărat aceea că sunt prea mulți salariați în sectorul public, ci faptul că sunt prea puțini angajați în sectorul privat și mulți dintre aceștia sunt plătiți cu salariul minim, care este foarte scăzut, a declarat într-un interviu pentru Agerpres, Luminița Chivu, director general al Institutului Național de Cercetări Economice "Costin C. Kirițescu" (INCE), din subordinea Academiei Române. Citeste


Compania saptamanii
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă"
mangalagiu_iulian.jpg
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi", afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. Citeste


Eveniment
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
urbanconcept_2016_1.jpg
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. Citeste

agerpres.ro

Semnal Editorial
Raportul anual Administratie.ro 2015 este acum disponibil pentru descărcare gratuită!
Echipa redacţională a portalului Administratie.ro are plăcerea să anunţe finalizarea Raportului anual pe 2015, o sinteză a celor mai importante evenimente, proiecte şi declaraţii de anul trecut în domeniul administrației publice. Raportul Administratie.ro 2015 a apărut ca rezultat al interacțiunii dintre portalul Administratie.ro și cititorii săi, în covârșitoare parte reprezentanți ai instituțiilor publice din România. Citeste

Vizitatori
counter