Home Despre noi Staff Contact

Premiile de Excelenta Administratie.ro

Conferinţa Naţională de Management Modern în Administraţie


ADMINISTRATIE PUBLICA CENTRALA
ADMINISTRATIE PUBLICA LOCALA
MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iasi

Data publicarii: Miercuri, 14 Martie 2007 Alte articole din Agricultura & Alimentatie
 

Romania ocupa locul 11 in Europa la impadurirea teritoriului

Romania ocupa locul 11 in Europa in ceea ce priveste procentul de impadurire a teritoriului, in conditiile in care media europeana este de 32,4%, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Padurile acopera circa 26,8% din teritoriu, adica 6,390 milioane hectare din totalul celor 23,839 de milioane de hectare ale Romaniei. Potrivit MAPDR, repartizarea padurilor pe forme de relief este neuniforma in Romania. Zona cea mai deficitara este cea de campie, doar 7 la suta din paduri situandu-se in aceasta zona, in timp ce 28% se gasesc in zona de deal, iar 65% in regiunea montana.
Optimizarea procentului de impadurire pe tara, repartizat pe forme de relief, la 20% in zona de campie, la 40% in zona de coline si dealuri si la 65% in zona de munte, reprezinta una dintre cele mai importante si mai dificile provocari pentru Romania, de care va depinde in mare masura stabilitatea in natura, progresul economic si pacea sociala, considera specialistii. Avand in vedere suprafata mare de terenuri degradate inapte folosintelor agricole, strategia guvernamentala a sectorului silvic pe termen mediu isi propune sa atinga procentul mediu de impadurire al teritoriului european (32,4%), iar strategia pe termen lung are ca obiectiv cresterea procentului de impadurire la nivel national la 40%, considerat optim pentru Romania.
La nivelul Regiunii Oltenia, fondul forestier este de 589.706 de hectare, din care 86.600 de hectare de padure in judetul Dolj, 54.810 de hectare de padure in judetul Mehedinti, 263.736 de hectare de padure in judetul Valcea si 184.560 de hectare de padure in judetul Gorj. "In Regiunea Oltenia exista zone cu deficit de vegetatie forestiera, iar in acest sens directiile silvice judetene au in vedere impaduriri, in special pe soluri nisipoase, pentru reducerea pericolului eroziunii eoliene, precum si pe terenuri inapte agriculturii si care au intrat in circuitul silvic", a spus Monica Mateescu, directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Craiova. Aceasta a explicat ca din cauza procentului mic de impadurire si a distributiei preponderent rurale a populatiei, presiunea asupra padurilor este extrem de mare, manifestandu-se atat prin taierile ilegale, cat si prin pasunatul abuziv practicat fara nici un discernamant.
Pana in anul 2010, in judetul Dolj vor fi infiintate perdele de protectie pe o suprafata de 10.000 de hectare, in special in sudul judetului unde au aparut nisipurile miscatoare, iar terenurile cu aspect de desert nu mai pot fi exploatate in agricultura. Impaduririle vizeaza, in general, terenurile erodate si zonele unde exista lucrari de infrastructura ce trebuie protejate si, potrivit Prefecturii Dolj, finantarea va fi asigurata, in exclusivitate, de la bugetul de stat, iar puietii vor fi plantati atat pe terenurile apartinand statului, cat si pe cele private cu acordul proprietarilor care ulterior vor avea dreptul, cand copacii vor ajunge la maturitate, sa-i taie si sa-i foloseasca in interes personal, dar numai cu respectarea regimului silvic. In afara programului de infiintare a perdelelor de protectie, Directia Silvica Dolj are anual un program de impadurire. v"Anul acesta avem un program de impadurire pe 120 de hectare. Pe o jumatate din aceasta suprafata vom planta plop, pe 25%, vom planta salcam, iar pe 25% vom planta foioase", a spus purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Dolj, Alchiu Caraghiaur. In judetul Constanta, fondul forestier este de aproape 40.000 de hectare - 5% din suprafata regiunii, in conditiile in care pentru atingerea nivelului minim de rezistenta impotriva desertificarii ar trebui ca 10% din suprafata judetului sa fie impadurita.
Referitor la campania impaduririlor de primavara, directorul tehnic al Directiei Silvice Constanta, Gheorghe Caragheorghe, a spus ca, din cauza temperaturilor ridicate din timpul iernii, campania a fost finalizata, "in mod normal aceste lucrari facandu-se in perioada martie-aprilie". In intreg judetul au fost impadurite 350 de hectare (arbusti rezistenti la seceta si, in lunca Dunarii, preponderent plop, salcie, salcam), din care 230 de hectare au fost acoperite cu plantatii noi, restul fiind completari de goluri in padurile deja existente. Cele mai mari santiere de impadurire a terenurilor degradate, din judet, s-au deschis anul trecut la Adamclisi si Deleni, santiere ce se intind pe o suprafata de 900 de hectare. La Adamclisi, plantarea puietilor trebuie finalizata in 2013, iar la Deleni, in 2011.
Potrivit directorului Gheorghe Dima, din cadrul Regiei Nationale a Padurilor (RNP) Romsilva, in campania de impadurire declansata la nivel national, in toamna anului trecut, vor fi impadurite peste 7.000 de hectare. Cele mai mari suprafete vor fi plantate in directiile silvice din judetele Constanta - 2.024 de hectare, Tulcea - 1.515 hectare si Calarasi - 844 de hectare. In judetul Buzau, in aceasta primavara vor fi plantati peste 35.000 de puieti de salcam in zone desertificate din Campia Baraganului. Purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Buzau, Cristina Contis, a spus ca suprafete de teren in diferite faze de desertificare, in suprafata totala de peste 70.000 de metri patrati, din zona Rusetu, au fost preluate de la Agentia Domeniilor Statului in vederea impaduririi. "Am ales salcamul care are radacini puternice si o dezvoltare rapida, pentru stabilizarea nisipurilor din Campia Baraganului", a spus Cristina Contis.
Directia Silvica Buzau va mai planta 500.000 de puieti pentru a impaduri alte 57 de hectare defrisate. Un proiect de impadurire a peste 600 de hectare de teren degradat, neutilizabil in agricultura, va fi derulat de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV) Timisoara. Inspectorul-sef al institutiei, Aristotel Visoiu, a informat ca lucrarile, ce se vor intinde pe o perioada de sapte ani, sunt subventionate de stat, din fondul de ameliorare a fondului funciar, iar proprietarii unor astfel de terenuri nu sunt obligati la plata contravalorii impaduririi terenurilor cu pomi de diferite esente. Executarea lucrarilor de ameliorare a terenurilor degradate prin impadurire este obligatorie atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice.
In Timis, cele mai afectate zone sunt pe raza localitatilor Biled si Otelec, cu 63, respectiv, 59 de hectare. In Olt, Directia Silvica va pune in practica in acest an un proiect pentru realizarea de perdele forestiere de protectie in sudul judetului, pe o suprafata de 5.000 de hectare. Seful Directiei Silvice Slatina, Dumitru Despina, a spus ca in primavara acestui an vor fi plantati salcami pe o suprafata de 5.000 de hectare de teren situat in sudul judetului. Perdele de protectie vor avea o latime de 7-10 metri si scopul proiectului este atragerea precipitatiilor, in sudul judetului Olt fiind o ariditate crescuta, iar sistemul de irigatii este nefunctional. In acest an, in Olt va fi impadurita o suprafata de 16.000 de hectare, acolo unde terenurile nu pot fi utilizate pentru diverse culturi agricole, fata de 270 de hectare in 2006. Oltul este deficitar in ce priveste suprafata impadurita, care este de doar 7% din teritoriul judetului.
Directia Silvica Alba are cuprinsa in acest an in vederea regenerarii o suprafata de 225 de hectare. In judetul Alba, totalul fondului forestier se ridica la aproape 207.000 de hectare, din care 172.000 de hectare se afla in proprietate publica. Cea mai intinsa zona de padure de pe raza judetului Alba se afla in Muntii Sebesului, cu peste 35.000 de hectare. Peste 70 de hectare de teren vor fi impadurite, in acest an, in Bistrita-Nasaud, dintre care 60,2 hectare apartin statului, iar restul sunt domenii private administrate de Directia Silvica. Directorul Romsilva Bistrita-Nasaud, Gheorghe Ivan, a declarat ca se vor folosi mai bine de 500.000 de puieti pentru impadurire, iar alte peste 17 hectare de padure vor fi completate, in locurile unde au fost defrisate.
In judetul Giurgiu, peste 100 de hectare de teren vor fi impadurite in aceasta primavara. Potrivit sefului Directiei Silvice Giurgiu, Dan Dumitrescu, se vor face impaduriri pe aproximativ 80 de hectare de teren, iar pe alte 50 de hectare de teren se vor face completari cu puieti de plop, salcam, frasin, carpen. Suprafata impadurita din judetul Giurgiu este de 8 la suta din suprafata totala a judetului, cu mult sub media pe tara de 27 la suta si sub cea din UE, de 33 la suta. Valoarea fondurilor necesare in acest an pentru regenerarea padurilor de pe cuprinsul judetului Suceava este de aproximativ 4,5 milioane de lei noi pentru fondul forestier de stat si 478.000 de lei pentru fondul forestier privat cu contracte la stat. Directia Silvica Suceava va demara actiunea de impadurire in aceasta primavara, urmand sa realizeze pe parcursul acestei luni impadurirea unei suprafete de 1.180 de hectare. Din aceasta suprafata, 340 de hectare sunt regenerari naturale si 840 impaduriri integrale. In acelasi timp, se vor executa si lucrari de completare curenta a fondului forestier pe o suprafata de 209 hectare.
In Timis, peste 330 de hectare de teren vor fi impadurite in acest an cu stejar, gorun, garnita, cer si frasin de Directia Silvica Timisoara (DST). Purtator de cuvant al DST, Corneliu Sbarcea, a informat ca pe 111 hectare vor avea loc lucrari de impaduriri integrale, pe 137 de hectare prin completarea plantatiilor din anul trecut, din care 75 de hectare vor fi replantate in fondul de ameliorari de la Jamu Mare, si 90 de hectare de padure se vor obtine, de asemenea, prin regenerari naturale. Pe de alta parte, DST a preluat anul trecut 200 de hectare de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) in vederea reconstructiei lor ecologice, prin impadurire. In urma cu cinci ani, alte 257 de hectare de teren degradat au fost preluate de DST de la ADS, in mod similar, in zona Jamu Mare. Actiunile sunt menite sa duca la cresterea suprafetei impadurite a judetului Timis, care nu depaseste in momentul de fata 11 procente din padurile din tara.
In judetul Teleorman, a fost finalizat programul de impaduriri din prima campanie silvica din acest an, cu un plus de sase hectare peste cele 107 preconizate initial. Silvicultorii au profitat, astfel, de conditiile pedoclimatice favorabile oferite de o iarna fara zapada si de primavara timpurie. Din totalul de 113 hectare, pe 28 hectare s-au realizat regenerari naturale, iar pe 85 hectare - impaduriri integrale. Pentru prima data in ultimii ani, s-a reusit impadurirea a 66 de hectare inapte pentru agricultura, dupa ce prin directia silvica s-au cumparat terenurile respective de la proprietarii din zona Saceni. In perioada care a trecut din acest an, in cele patru ocoale silvice din judet s-au mai facut, pe 19 hectare, lucrari de completare si refacere in plantatii tinere, afectate de inundatii. La lucrarile de impadurire s-au folosit peste un milion de puieti forestieri, cei mai multi fiind din specii cum sunt plopul, salcia, salcamul, frasinul. Programul anual de impaduriri se va finaliza in toamna, cand urmeaza a se regenera inca 370 de hectare, Teleormanul fiind printre judetele cu suprafata mica de vegetatie forestiera - sub cinci la suta din total.


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

Alte articole din Agricultura & Alimentatie


 Votez pentru sanatate


Newsletter


Editorial
București - falimentul administraţiei locale
kivu_mircea.jpg
Un editorial de Mircea Kivu, publicat în ziarul "România Liberă" Citeste


Analiza
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. Citeste


Interviu
Luminița Chivu (INCE): "România nu are prea mulți salariați în sectorul public, ci prea puțini în sectorul privat"
chivu_luminita.jpg
Problema României nu este neapărat aceea că sunt prea mulți salariați în sectorul public, ci faptul că sunt prea puțini angajați în sectorul privat și mulți dintre aceștia sunt plătiți cu salariul minim, care este foarte scăzut, a declarat într-un interviu pentru Agerpres, Luminița Chivu, director general al Institutului Național de Cercetări Economice "Costin C. Kirițescu" (INCE), din subordinea Academiei Române. Citeste


Compania saptamanii
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă"
mangalagiu_iulian.jpg
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi", afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. Citeste


Eveniment
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
urbanconcept_2016_1.jpg
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. Citeste

agerpres.ro

Semnal Editorial
Raportul anual Administratie.ro 2015 este acum disponibil pentru descărcare gratuită!
Echipa redacţională a portalului Administratie.ro are plăcerea să anunţe finalizarea Raportului anual pe 2015, o sinteză a celor mai importante evenimente, proiecte şi declaraţii de anul trecut în domeniul administrației publice. Raportul Administratie.ro 2015 a apărut ca rezultat al interacțiunii dintre portalul Administratie.ro și cititorii săi, în covârșitoare parte reprezentanți ai instituțiilor publice din România. Citeste

Vizitatori
counter