Aproape o jumătate din angajaţii Primăriei Calafat vor fi disponibilizaţi

guta mircea.jpgAproape o jumătate din angajaţii primăriei municipiului Calafat urmează să fie disponibilizaţi odată cu aplicarea măsurilor de restructurare din administraţie impuse de Guvern.

Primarul municipiului Calafat, Mircea Guţă, a declarat, marţi, că din cei 313 angajaţi ai primăriei Calafat, cifră în care sunt incluşi şi poliţiştii comunitari, angajaţii serviciilor, ai salubrităţii şi ai spaţiilor verzi, 149 urmează să plece acasă, ceea ce înseamnă un procent de 47,6%.

“Din păcate un număr foarte mare de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, în condiţiile în care şi aşa în Calafat rata şomajului este una foarte mare. De exemplu, numărul de posturi la poliţia comunitară se reduce de la 27 la 18. Şi aici este o problemă, pentru că, potrivit reglementării legislative de a avea un post de pază comunitară la un număr de cetăţeni, noi, la Calafat, ar trebui să avem mult mai multe astfel de posturi, deoarece avem 20.112 de locuitori. Dar, potrivit datelor statistice din recensământul din 2002, Calafatul apare cu 17.800 de locuitori. Deci este o neconcordanţă care pe noi ne afectează în condiţiile în care municipiul se întinde pe 15 kilometri, are multe sate arondate şi numărul poliţiştilor este foarte mic”, a declarat primarul municipiului Calafat.


Mircea Guţă a mai spus că instituţia pe care o conduce intenţionează să înfiinţeze o societate cu răspundere limitată care să preia serviciile de salubritate şi spaţii verzi şi în acest fel să poată face ulterior angajări din rândul celor pe care îi disponibilizează.

“Din păcate, aceşti oameni vor trebui să treacă printr-o perioadă de şomaj, însă prin această modalitate sperăm să mai reducem din numărul celor care îşi vor pierde locurile de muncă”, a mai spus Mircea Guţă. La nivelul judeţului Dolj, peste 1.300 de angajaţi din primării, Consiliul Judeţean şi Prefectură urmează să îşi piardă locurile de muncă. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, CJ nu va disponibiliza niciun angajat din aparatul de specialitate şi din cele şapte structuri subordonate, excepţie făcând 115 poliţişti comunitari.


“Consiliul Judeţean Dolj deţine 848 de posturi din care 650 pentru aparatul de specialitate şi structurile subordonate acestuia, 47 pentru serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor, 147 pentru poliţia comunitară şi 10 adăugate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, excepţie făcând cele salarizate din capitolele de cheltuieli bugetare: învăţământ, asigurări, asistenţa socială şi sănătate. În urma analizei organigramelor aparatului de specialitate şi a celor şapte structuri subordonate acestuia a reieşit un număr de 495 de posturi ocupate în prezent, astfel încât niciun angajat al acestor structuri nu va fi disponibilizat. Singura instituţie care va fi nevoită să îşi modifice organigrama este Direcţia de Pază şi Servicii Dolj care nu poate avea mai mult de 141 de angajaţi, urmând să restructureze 165 de posturi, din care 50 sunt deja vacante”, a declarat Prioteasa pentru AGERPRES. La nivelul Primăriei Municipiului Craiova, potrivit datelor furnizate de Prefectura Dolj, peste 700 de angajaţi din cei 1.148 din aparatul de specialitate şi serviciile din subordine urmează să îşi piardă locurile de muncă. AGERPRES