Aproape 100 de milioane de euro pentru reabilitarea reţelei de apă din judeţul Vâlcea

Viitoare societate rezultată în urma fuziunii celor doi operatori de apă din judeţul Vâlcea – Apavil şi Acvarim va atrage fonduri de aproximativ 100 de milioane de euro pentru reabilitarea întregii infrastructurii de canalizare şi reţele de apă din judeţ.

“Trebuia rezolvată cât mai urgent această treabă. Banii de la Uniunea Europeană soseau numai cu această condiţie, să existe pe piaţă un operator majoritar de apă. Chiar dacă am cedat de la mine, asta nu înseamnă că a fost o înfrângere politică, ci a fost spre binele economic al judeţului. În sfârşit după trei ani de discuţii cei doi mari operatori de apă vor fuziona şi vom aduce fonduri în judeţ cu care se va reabilita tot ce priveşte apa”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Ion Câlea, preşedintele Consiliului Judeţean.

Între reprezentanţii celor doi operatori de apă, ai primăriei Râmnicu Vâlcea şi ai Consiliului Judeţean a avut loc marţi o discuţie în care s-a decis fuziunea celor două societăţi – Acvarim şi Apavil. Acvarim este operatorul care se ocupă cu distribuţia apei potabile în muncipiul Râmnicu Vâlcea şi este în subordinea Consiliul Local.


Apavil este operatorul care se ocupă cu producerea şi distribuţia în judeţul Vâlcea a apei potabile şi este subordonat Consiliului Judeţean. Discuţiile dintre cei doi operatori cu privire la fuziune au ajuns de multe ori în impas din cauza neînţelegerilor privind cota de participare a fiecăruia, Acvarim emiţând pretenţia de a avea cea mai mare pondere la conducerea viitoarei societăţi deoarece are cei mai mulţi consumatori. Însă condiţia ca grantul de 95.9 milioane de euro să fie acordat pentru reabilitarea canalizării şi a reţelei de alimentare cu apă din întreg judeţul era existenţa unui singur beneficiar. În noua societate fondată marţi, Acvarim va avea o pondere mai mare de participaţiuni. AGERPRES