APDO-LIDER propune alegerea consilierilor locali prin vot uninominal

In urma realizarii a doua studii de politici publice, Asociatia pentru Drepturile Omului-LIDER din Targu Mures a ajuns la concluzia ca se impune un alt sistem de alegere a consilierilor locali sau judeteni, pe baza votului uninominal si nu pe lista de partid.
Potrivit presedintelui APDO-LIDER, Cornel Briscaru, in acest fel s-ar creiona premisele unei implicari reale si punctuale in proiecte ale comunitatilor din care acesti consilieri locali sau judeteni provin si care i-au ales. Briscaru a precizat ca, in baza acelorasi studii, asociatia a propus si modificarea Legii administratiei publice locale, in sensul incetarii mandatului consilierului local sau judetean care timp de sase luni, in sedinte ordinare consecutive, nu initiaza niciun proiect de hotarare care sa fie supus dezbaterii sau aprobarii.
v”In aceasta perioada, APDO-LIDER are in vedere intocmirea unui nou studiu de politici publice vizand perioada 1 ianuarie – 30 octombrie, care vizeaza activitatea tuturor prefecturilor, consiliilor judetene si primariilor municipiilor resedinta de judet din Romania”, a aratat Cornel Briscaru. Acesta a spus ca este al treilea an consecutiv in care APDO-LIDER realizeaza studiul de politici publice motiv pentru care a formulat cereri catre toate institutiile publice vizate pentru comunicarea unor informatii edificatoare.

Printre informatiile solicitate, se afla numarul de acte administrative emise in perioada 1 ianuarie – 30 octombrie 2007, numarul de actiuni in contencios administrativ, numarul total de petitii, reclamatii si sesizari inregistrate.

Asociatia a mai cerut date despre sumele alocate pentru anul 2007 si cheltuite pentru deplasari in strainatate, numarul de proiecte intocmite pentru obtinerea de finantari, sumele cuprinse in buget pentru publicitate prin intermediul mass-media, pentru anul 2007, numarul de parteneriate de gen public-privat la care participa. APDO-LIDER a solicitat si numarul de initiative ale unor proiecte de hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, locale provenite de la consilierii judeteni sau locali, formatiunea politica din care acestia fac parte si domeniul vizat.