APDO LIDER acuza prefectii ca vor in functiile de presedinti ai sectiilor de votare doar membri si simpatizanti PD-L

Intr-o sesizare adresata Autoritatii Electorale Permanente si Ministerului Administratiei si Internelor, seful Asociatiei pentru Promovarea Drepturilor Omului (APDO) LIDER, Cornel Briscaru, atrage atentia asupra “incercarilor abuzive ale prefectilor de a desemna in functiile de presedinti ai sectiilor de votare doar membri si simpatizanti PD-L”.

“APDO Lider atrage atentia asupra incercarii liderilor Partidului Democrat-Liberal, utilizand ca instrumente, inclusiv institutii ale statului, de a acapara functiile de presedinti ai sectiilor de votare. Astfel, mai multi prefecti refuza, fara nicio motivare, sa ia in considerare desemnarea in pozitiile de presedinti ai sectiilor de votare a persoanelor propuse de primari. In schimb prefectii au desemnat pentru aceste functii membri sau sustinatori apropiati ai PD-L, pe de pe listele inaintate in acest sens de catre presedintii locali ai PD-L din orase, municipii si comune”, a aratat Briscaru.

Acesta a sustinut ca astfel de situatii au fost reclamate in cel putin 30 de judete din tara, inclusiv in Mures. Briscaru califica acest tip de comportament ca fiind unul ilegal si abuziv cu scopul de a controla ziua votului si de a oferi posibilitatea pentru frauda electorala. “Prefectii trebuie sa actioneze in spiritul legii si a respectarii acesteia, fiind primii care au obligatia de a asigura desfasurarea in conditii normale a procesului electoral. Nicidecum prefectii nu trebuie sa fie ‘jucatori’ implicati in sustinerea unui partid sau al altuia. APDO Lider solicita pe aceasta cale tuturor institutiilor si partidelor politice implicate in campania electorala sa nu recurga la metode ilegale de influentare a rezultatelor alegerilor si sa respecte prevederile legale in vigoare privind desfasurarea procesului electoral”, a sustinut Briscaru.

Acesta a solicitat public Autoritatii Electorale Permanente sa nu avizeze, in conditiile Legii 370, propunerile prefectilor in situatia in care acestea au fost facute de catre prefecti din listele PD-L si nu cele ale primarilor, indiferent de apartenenta politica, in conformitate cu legea. ‘De asemenea solicitam ministrului interimar al administratiei si internelor sa dispuna de urgenta verificari la prefecturi, in sensul celor sesizate de noi, iar acolo unde prefectii se fac vinovati de astfel de fapte sa ii inlocuiasca urgent din functii’, a sustinut presedintele APDO LIDER, Cornel Briscaru.

De cealalta parte prefectul de Mures, Marius Pascan, a respins categoric acuzatiile formulate de presedintele APDO LIDER. Acesta a declarat, luni, ca a primit in total 1l999 de solicitari pentru presedinti si vicepresedinti ai sectiilor de votare si ca toate cererile, si individuale si de la primari, inregistrate la Prefectura, au fost trimise la AEP, care apoi le da la BEJ pentru tragere la sorti. “N-am cenzurat nicio cerere. Aceasta e o acuzatie pur gratuita, aberanta, a domnului Briscaru, care intai a fost in PSD, apoi in PNL, acum e iar la PSD. E o campanie electorala mascata pe care o face in numele APDO”, a aratat Pascan. AGERPRES