Ansamblul de locuinţe din Brezoi construit de italieni în 1923 a primit avizul pentru renovare

Un număr de 6 blocuri ajunse într-o stare avansată de degradare, construite în 1923 de italienii care au înfiinţat fabrica de prelucrare a lemnului din oraşul vâlcean Brezoi, vor fi renovate din banii Consiliului Local, potrivit declaraţiilor edilului Robert Schell.

“Blocurile se află pe lista de patrimoniu naţional, au o arhitectură aparte, dar din păcate ajunseseră complet în ruină. Nu mai spun faptul că nu corespundeau din niciun punct de vedere standardelor de azi de civilizaţie. Apa era în curte, la fel şi toaletele. Cele 80 de familii de pensionari trăiesc în două cămăruţe plus un mic hol şi se încălzesc cu sobe improvizate”, a precizat, marţi, primarul Robert Schell. Eforturile primăriei de a renova aceste 6 ansambluri de locuinţe au fost blocate multă vreme de legea patrimoniului.

“Am avut atâtea probleme cu cei de la Cultură, pur şi simplu eram legat de mâini şi de picioare şi nu puteam să intervin asupra acestor familii pentru că încălcam anumite aspecte ale legii. Ar fi trebuit declasificate şi etc. Dar am avut sprijin la Prefectura Vâlcea şi am primit avizul de la Ministerul Culturii pentru renovarea acestor blocuri colonie”, a mai spus Schell. Renovarea celor 6 blocuri construite de italieni valorează 180.000 lei, bani alocaţi din bugetul Consiliului Local Brezoi.


Potrivit edilului Robert Schell, după reabilitarea acestor blocuri “estetica lor nu va fi afectată, iar fiecare locuinţă va avea acces la utilităţi”. Cele 6 blocuri sunt P+1, se află în centrul oraşului, riverane străzii principale. Ele au fost primele ansamble de locuinţe din oraşul Brezoi, construite în 1923 atunci când în judeţul Vâlcea câteva mii de italieni din regiunea Friuli s-au stabilit punând bazele industriei prelucrătoare a lemnului. Comunitatea de italieni din Brezoi a construit în anul 1922 şi biserica romano-catolică Sfântul Anton de Padova, devenită monument. AGERPRES