Ansamblul Brancovenesc de la Potlogi va fi reabilitat

Ansamblul Brancovenesc de la Potlogi, din judetul Dambovita, aflat intr-o avansata stare de degradare, va fi reabilitat, Consiliul Judetean demarand procedurile de gasire a unei societati care sa realizeze lucrarile de proiectare.

CJ Dambovita are cuprins in bugetul pe acest an un milion de lei pentru intocmirea documentatiilor tehnico-economice de reabilitare a ansamblului de la Potlogi, al caror cost total este estimat la 2,5 milioane de lei.

Conform unei hotarari de CJ, se va organiza un concurs de solutii, iar castigatorului i se va atribui prin negociere contractul de realizare a documentatiei. Firma castigatoare va trebui sa realizeze si o cerere de finantare pentru obtinerea de fonduri pentru lucrarile propriu-zise de reabilitare. În urma demersurilor facute de Consiliul Judetean Dambovita, Ministerul Culturii a transmis in 2006 in patrimoniul judetului Ansamblul Brancovenesc de la Potlogi. Ansamblul are o suprafata construita de 3.400 de metri patrati si o curte de 23.000 de metri patrati.

Palatul de la Potlogi prezinta fisuri pronuntate la nivelul structurii, precum si la nivelul tuturor arcelor la usi si ferestre. Desi refacut in 2002, acoperisul a inceput sa aiba probleme si exista infiltrari atunci cand ploua. În podul palatului au aparut cuiburi de pasari, tencuielile interioare si exterioare sunt nefinalizate, iar cele executate sunt degradate puternic. Ansamblul Brancovenesc de la Potlogi cuprinde Palatul Brancovenesc, ruinele casei vechi, ale casei de slujitori si ale droscariei (sopron in care se reparau trasurile).

Curtea Brancoveneasca de la Potlogi a fost construita in 1698 si este imprejmuita de un zid inalt de caramida. Intrarea se face printr-o poarta monumentala, arcuita. Curtea era impartita in trei parti: una pentru personalul domnesc, a doua pentru osteni, iar cea de a treia curte, dinspre fostul elesteu artificial, era numai pentru familia domneasca. Ruinele casei vechi boieresti si biserica “Sf. Dumitru” se pot vedea in partea dreapta a intrarii. Parterul Palatului de la Potlogi era format dintr-o mare pivnita boltita, cu o loggie in partea nordica. Pivnita este monumentala, cu o bolta sprijinita pe un stalp masiv de zidarie. Etajul cuprindea dormitoarele si salile de receptie, avand in centru o a doua loggie. În mijlocul cladirii era camera chelarului, unde se pastrau haine, arme, piese de harnasament, covoare, lenjerie si obiecte de pret – argintarie, carti rare, icoane. Dupa uciderea lui Constantin Brancoveanu, la 15 august 1714, palatul a fost devastat. În 1915 s-au facut primele lucrari de restaurare.