ANM anunță temperaturi medii sub zero grade pe timpul nopţilor în majoritatea zonelor

Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni (9-22 decembrie 2013) o vreme rece, cu temperaturi medii ce vor coborî pe timpul nopţilor sub zero grade Celsius. Pe de altă parte, valorile termice diurne nu vor depăşi patru grade Celsius, în timp ce probabilitatea de precipitaţii slabe sub formă de ninsoare sunt aşteptate după 10 decembrie în majoritatea zonelor ţării.

Potrivit meteorologilor, în zona Banatului, valorile termice vor fi în scădere în primele două zile, astfel încât media maximelor diurne va ajunge pe 11 decembrie în jurul a două grade Celsius, iar cea a minimelor din dimineaţa aceleiaşi zi, la -6 grade. După această dată şi până la sfârşitul celor două săptămâni, se vor menţine temperaturi medii maxime între două şi 4 grade, şi temperaturi medii minime între -4 şi -2 grade, reprezentând valori apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mixte va fi ridicată la începutul intervalului de prognoză, iar în a doua săptămână de prognoză doar trecător şi pe arii restrânse pot apărea precipitaţii slabe.

În regiunea Crişanei, răcirea vremii va determina în zilele de 10 şi 11 decembrie o medie a temperaturilor maxime de zero până la un grad, iar în noaptea de 10/11 decembrie, media minimelor nocturne va ajunge la -8 grade. Vor urma intervale de două sau trei zile cu alternanţe între încălziri şi răciri uşoare, astfel încât, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, media maximelor diurne se va situa între 1 şi 3 grade, iar cea a minimelor nocturne, între -5 şi -2 grade. În aceste condiţii, regimul termic din întreg intervalul de prognoză va fi uşor mai scăzut decât cel normal pentru această regiune. Probabilitatea de precipitaţii, mai ales ninsori, va fi ridicată în 10 decembrie. Precipitaţii slabe vor fi posibile şi în alte zile din cea de-a doua săptămână de prognoză.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, vremea se va răci accentuat în 10 decembrie, când media temperaturilor diurne va scădea de la 3 la -3 grade, iar cea a minimelor nocturne de la -2 la 0 grade la -12 grade. În perioada 12-14 decembrie, vremea se va încălzi uşor, astfel încât se va ajunge la o medie termică diurnă de zero grade şi una nocturnă, de -8 grade. În continuare, până la sfârşitul intervalului de prognoză, vremea va fi mai rece decât normalul perioadei, cu temperaturi nocturne negative, în medie în jurul a -9 grade, şi temperaturi maxime ce se vor situa, în medie, între -1 şi 2 grade. La începutul intervalului temporar va ninge pe arii relativ extinse. Cu începere din 12 decembrie, vor fi posibile precipitaţii slabe, predominant ninsori.

În zona Maramureşului, vremea se va răci, scăderea de temperatura fiind mai importantă în timpul nopţilor. Astfel, mediile maximelor regionale vor scădea de la 3 grade pe 9 decembrie la -3 grade pe 10 decembrie, iar ale minimelor, de la -1 grad pe 10 decembrie spre -10 grade pe 11 decembrie. Începând cu data de 12 decembrie, deşi regimul termic se va ameliora uşor, va rămâne la valori sub cele normale pentru aceasta perioadă a anului până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, încât temperaturile medii maxime vor fi cuprinse între -2 şi 1 grad, iar mediile minimelor, permanent negative, se vor situa între -7 şi -4 grade. Va ninge în 9 şi 10 decembrie, apoi vor fi condiţii de precipitaţii slabe.

În Moldova, procesul de răcire din primele două zile va determina scăderea mediei maximelor diurne de la 5 grade pe 9 decembrie la -3 grade pe 10 decembrie, iar cea a minimelor nocturne va coborî de la -3 grade în dimineaţa de 10 decembrie la -8 grade în noaptea de 10/11 decembrie. Apoi, până pe 22 decembrie, temperaturile medii maxime vor oscila între 1 şi.4 grade, iar cele medii minime, între -6 şi -2 grade, ceea ce semnifică un regim termic mai rece decât în mod obişnuit pentru regiune, în această perioadă. În prima zi şi, din nou, în intervalul 11 spre 12 decembrie va ninge. Ulterior, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în general redusă.

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, în primele două zile va fi o răcire, manifestată prin scăderea mediei temperaturilor maxime de la 6 la zero grade şi a mediei minimelor, de la 2 la -6 grade. După data de 12 decembrie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, variaţiile temperaturii aerului de la o zi la alta vor fi mai mici, astfel încât maximele diurne vor oscila, în medie, între 1 şi 4 grade, iar minimele nocturne, în medie, între -4 şi -1 grad. În primele zile ale intervalului de prognoză vor fi ninsori în general slabe. În rest, vor fi posibile precipitaţii slabe, izolate.

În zona Munteniei, vremea se va răci între 9 şi 11 decembrie, interval în care media temperaturilor maxime va scădea de la 6 la 2-3 grade, iar cea a minimelor nocturne, de la 0 grade la – 7 grade. În intervalul 12-15 decembrie vremea se va încălzi uşor, astfel încât spre sfârşitul primei săptămâni se va ajunge la o medie termică diurnă de 4-5 grade şi nocturnă în jur de -4 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic se va menţine sub cel normal al acestei perioade din an, pe fondul variaţiilor de temperatură mici de la o zi la alta. Astfel, maximele diurne vor fi, în medie, între două şi 4 grade, iar cele nocturne, în medie, de la -5 la -3 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi, în general, redusă. Excepţie vor face primele trei zile ale primei săptămâni şi posibil intervalul 17-18 decembrie, când local se vor semnala precipitaţii predominant sub formă de ninsori slabe.

În Oltenia, în prima parte a intervalului de prognoză, va avea loc un proces de răcire ce va dura până pe 11 decembrie, când media temperaturilor maxime va scădea de la 7 la 4 grade, iar a celor minime va coborî spre -7 grade. Ulterior, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, vremea se va menţine ceva mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, iar media maximelor diurne va oscila între 3 şi 6 grade, iar cea a minimelor nocturne, între -5 şi -2 grade. În intervalele 9-10 decembrie şi 17-18 decembrie va ninge slab.

La munte, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă a anului. În prima săptămână, temperaturile medii vor fi negative, atât cele maxime, ce vor scădea până la -8 grade, cât şi minimele nocturne, ce vor coborî până la aproximativ -12 grade. După 15 decembrie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, maximele diurne vor fi ceva mai ridicate, oscilând între -2 şi 2 grade, iar minimele nocturne, deşi vor fi permanent negative, vor fi cu circa patru grade mai ridicate decât în prima săptămână. Pe 9 şi 10 decembrie va ninge pe arii extinse, dar după aceea vor fi posibile ninsori slabe, de scurtă durată.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 9 – 22 decembrie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.AGERPRES