Andrei Chiliman ii solicita ministrului Borbey sanctionarea Municipalitatii

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, considera ca responsabilitatea pentru intarzierile aparute in programul de identificare si marcare a cladirilor din Capitala cu risc seismic revine, in exclusivitate Primariei municipiului Bucuresti si solicita ministrului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, Laszlo Borbely, sa redirectioneze eventualele sanctiuni pentru intarzierile aparute in montarea ”bulinelor” de avertizare de risc seismic catre cei responsabili de aceasta situatie.
”Proiectul de hotarare privind transferul catre primariile de sector a atributiilor de marcare cu buline rosii a cladirilor cu risc seismic ce va fi discutat in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti, demonstreaza ca Primaria Capitalei este singura institutie responsabila de intarzierile nepermis de mari aparute in derularea acestei operatiuni”, precizeaza edilului sectorului 1 intr-un comunicat remis presei.

Potrivit acestuia, pana la aprobarea hotararii de catre CGMB, competentele privind
identificarea si marcarea cladirilor cu risc seismic din Capitala revin in exclusivitate Consiliului General al Municipiului Bucuresti. De asemenea, precizeaza Chiliman, responsabilitatea pentru intarzierile aparute in acest program apartine muncipalitatii, nicidecum primariilor de sector.

Chiliman considera ca transferul de atributii catre consiliile locale de sector privind montarea panourilor de avertizare de risc seismic pe cladirile din Bucuresti este o masura ineficienta, care nu va solutiona adevarata problema a locuitorilor din aceste imobile, aceea de consolidare a cladirilor. In cazul in care se doreste transferarea competentelor primariilor de sector privind expertizarea si marcarea cladirilor cu risc seismic, impreuna cu documentatia aferenta, Primaria sectorului 1 este pregatita sa preia aceasta atributie, inclusiv activitatea de consolidare efectiva a imobilelor, spune Chiliman.

”Nu bulinele salveaza vieti, ci masurile concrete de consolidare a imobilelor. Avem capacitatea sa preluam atributiile de expertizare si de marcare a cladirilor cu risc seismic, inclusiv activitatea de consolidare efectiva a imobilelor. Aceasta este principala problema ce trebuie rezolvata, nu transferuri de atributii pentru montarea unor avertizari”, precizeaza primarul sectorului 1 in comunicat.

Primaria sectorului 1 a consolidat toate imobilele aflate in administrarea sa: scoli, gradinite, spitale, biserici, sedii ale institutiilor sociale, iar in prezent se lucreaza pentru consolidarea sediului Primariei sectorului 1 si a sediului Directiei Impozite si Taxe Locale din Piata Amzei.

CGMB va supune aprobarii delegarea catre consiliile locale ale Capitalei a
atributiilor privind realizarea si amplasarea panourilor de avertizare a populatiei pe cladirile de locuit incadrate in clasa I de risc seismic. Potrivit raportului de specialitate, montarea panourilor de avertizare se va face de catre autoritatile administratiei publice locale pentru cladirile de locuit si, dupa caz, de catre proprietarii, administratorii spatiilor publice cu alta destinatie.

In Bucuresti, in categoria cladirilor de locuit incadrate in clasa I de risc seismic au fost inventariate 386 de imobile de locuit aflate in sectoarele 1, 2, 3, 4 si 5 (126 sunt in sectorul 1;110 in sectorul 2; 95 in sectorul 3; 20 in sectorul 4 si 34 in sectorul 5).