AMR urmareste modificarea proiectului legii invatamantului si scurtarea termenelor pentru exproprieri

Primarii unor municipii din tara, reuniti la Adunarea Generala a Asociatiei Municipiilor din Romania, au propus modificarea proiectului de lege a invatamantului preuniversitar aflat in dezbatere publica, scurtarea termenelor pentru exproprierile de utilitate publica si stabilirea unui pret maximal pentru terenurile care fac obiectul unor investitii de interes public.
In calitate de vicepresedinte al AMR, primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea, a inaintat, cu prilejul reuniunii primarilor, argumentele sale in privinta proiectului legii invatamantului
preuniversitar, subliniind ca realizarea reformei invatamantului preuniversitar propusa in pachetul legislativ face imposibila dezvoltarea procesului educational in spatiul comunitar. “Problema finalizarii invatamantului preuniversitar incalca grav principiile de baza ale invatamantului, cum ar fi egalitate de sanse, nediscriminare, asigurarea calitatii in educatie”, a spus Florea. Edilul din Targu Mures a mai propus si scurtarea termenelor pentru exproprierile de utilitate publica. Termenele mari de solutionare a disputelor juridice impiedica realizarea investitiilor municipalitatilor, pentru ca sunt proprietari care nu doresc sa inteleaga necesitatea constructiei acelor proiecte de dezvoltare.

La randul sau, primarul municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, a spus ca “legea aflata in dezbatere publica este de neacceptat”. “Primariile nu au decat sarcini, responsabilitati si in niciun caz atributii. Aceasta lege a fost realizata fara consultarea noastra, a primarilor. Ne obliga la cheltuieli fara sa avem un control asupra lor, asupra numirii directorilor care pot gestiona bine sau rau sumele pe care le alocam noi”, a declarat Pendiuc.

El a spus ca autonomia scolara nu este cea mai buna, pentru ca se propune un nou sistem de invatamant cu clase primare de la 6 la 7 ani si noua clase la gimnaziu, dar nimeni nu este pregatit cu o baza materiala care sa satisfaca infiintarea unei clase pregatitoare pentru clasa I. “Trebuie mobilier si alte lucruri, dar nici cadrele didactice nu sunt pregatite”, a completat Pendiuc. Printre problemele enumerate de acesta sunt si datoriile CET-urilor preluate de administratiea locala, dar si acordarea despagubirilor, care se face cu mare intarziere.

Primarul orasului Curtea de Arges, Tudor Micut, a sesizat o problema locala – necesitatea elaborarii cat mai rapide a legii de organizare a Politiei Locale. “Politia ne va ajuta mult in ordonarea traficului, a parcarilor. Va fi un serviciu comunitar, cu partea de control comercial, control de mediu, disciplina in constructii incluse in acest serviciu”, a spus Micut.

Primarul din Slobozia, Gabi Ionascu, a aratat ca procedurile pentru exproprierile de interes public sunt extrem de greoaie. “Piata imobiliara a luat-o anapoda la noi in tara, ceea ce ne creaza dificultati. Slobozia are o asemenea dificultate, pentru ca noi construim niste investitii publice pe terenul judetului Calarasi, unde avem probleme privind achizitionarea terenurilor. Cred ca termenele trebuie foarte mult scurtate, deoarece in orice discutie trebuie sa existe un pret maximal, pe care instanta sa il stabileasca pentru a nu mai permite aparitia unor speculatii”, a mentionat Ionascu.