Amenajarea malului drept al Crişului Repede din Oradea

Un tronson central al malului drept de pe Crişul Repede va intra de luni, 23 august, într-un proces de reabilitare, ecologizare şi amenajare, lucrări efectuate de Primăria Oradea şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri.

Lucrările de reabilitare vor cuprinde tronsonul cuprins între Podul Ferdinand (Piaţa Unirii, Primărie) şi Pasarela Centrul de Calcul, pe o lungime de 550 de metri. Începerea amenajării a fost anunţată joi, într-o conferinţă de presă, organizată pe malul Crişului, vis-a-vis de primăria Oradea, de către viceprimarul municipiului Oradea, Rozalia Biro şi directorul ABAC, ing.Pasztor Sandor.

Vicperimarul Biro a menţionat că noul capitol al amenajării malurilor Crişurilor are la bază un protocol încheiat cu Apele Române, revizuit, şi care constituie punctul de plecare şi suportul pentru problematica amenajării malurilor Crişului Repede, nerealizată din 1990.


”În sfârşit, am avut deschiderea din partea Apelor Române pentru a aborda subiectul. Nu am dorit să perturbăm viaţa obişnuită a oraşului, de aceea abordăm malurile Crişului Repede, drept şi stâng, în etape, pentru a fi şi convenabil din punct de vedere financiar”, a spus viceprimarul. Directorul ABAC, Pasztor Sandor, a precizat că în cazul tronsonului de la primărie la centrul de calcul este vorba despre ‘ecologizare’.

Actualul taluz de beton, fisurat, nesigur în majoritatea lungimii, cu trepte şubrede, va fi demolat, dar malul va fi ranforsat, totuşi, prin turnarea unei grinzi de beton care, la finalizare, va fi la aproape 30 de cm deasupra nivelului normal al apei. Această grindă va fi placată cu pietre de râu, pentru a conferi un aspect natural, după care se va da o pantă mai lină, în trepte, tot tronsonul urmând să aibă un taluz înierbat. La finalizarea lucrării tehnice, primăria va amenaja peisagistic malul, cu arbori, vegetaţie, bănci, coşuri de gunoi şi va asigura iluminatul public.


Primele lucrări ale Primăriei au început de curând şi vor continua de săptămâna viitoare cu defrişarea zonei. Cei doi oficiali au ţinut să asigure ziariştii că arborii sănătoşi vor fi protejaţi şi în special sălciile care creează un ambient natural specific în centrul oraşului. Potrivit directorului Pasztor, valoarea lucrării pe acest tronson al Crişului este de aproximativ 3 milioane de lei. ”Până la sfârşitul anului, practic efectuăm o lucrare prin care demolăm betoane, ecologizăm zona, vrem să predăm un taluz mult mai lin, cu o pantă înierbată, pentru ca în primăvară să fie reabilitată din punct de vedere peisagistic şi să putem trece la un alt tronson al Crişului”, a concluzionat directorul. AGERPRES