Ambasadoarea Israelului s-a întâlnit cu autoritățile județului Dolj

Ambasadoarea Israelului la Bucureşti, Tamar Samash, a afirmat, la Craiova, unde a avut o întâlnire cu autorităţile locale, că aici a găsit un loc cu o istorie foarte bună pentru comunitatea evreiască şi speră să fie cât mai mulţi israelieni care să investească în Dolj, unde pot găsi multe posibilităţi de cooperare.

“Suntem foarte pregătiţi să cooperăm cu România şi cu judeţul Dolj, care este cu adevărat un loc unde pot fi găsiţi oameni buni şi posibilităţi de cooperare. Sper că sunt israelieni care doresc să investească aici, pentru că pot fi găsite multe domenii de colaborare. Aici am găsit un loc cu o istorie foarte bună pentru comunitatea evreiască. Nu a fost în toată România aşa. Dar aici a fost linişte şi a fost o relaţie solidă de cooperare şi prietenie între comunitatea evreiască şi oamenii locului”, a spus ambasadoarea Israelului în România în cadrul unei întâlniri cu preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi prefectul Narcis Purcărescu.

Tamar Samash a mai afirmat că România şi Israelul sărbătoresc anul acesta împreună 100 de ani de făurirea României Mari şi 70 de ani de la înfiinţarea statului Israel. “Sunt 70 de ani de când Israelul a fost înfiinţat şi 100 de ani de Românie Mare pe care îi sărbătorim împreună. România a fost singura ţară din blocul comunist care a continuat legăturile diplomatice cu Israelul şi noi apreciem asta. E o mare comunitate de evrei care a ajuns din România în Israel, este un pod între cele două ţări şi eu mă simt ca acasă”, a mai spus ambasadoarea.

Aceasta a precizat că a fost impresionată când a constatat că evreii care au plecat din România se întorc cu plăcere aici după 70 de ani sau după 30 de ani, ceea ce nu se întâmplă cu cei care au plecat din alte ţări. “Mama mea a fost născută în Germania şi nu s-a întors în Germania niciodată. Când am ajuns aici, în România, am fost foarte impresionată că evreii care au plecat de aici, după război şi perioada comunistă, vin aici cu plăcere. Şi nu am înţeles de ce se întorc. Şi se pare că se simt după 70 de ani, după 30 de ani ca parte din cultura românească şi simt că au nevoie să se întoarcă aici, unde s-au născut, unde au fost educaţi. Simt un pod între cele două ţări. Simt că aparţin culturii române. Şi este foarte interesant că asta se întâmplă numai cu evreii din România”, a mai spus ambasadorul României în Israel.

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că în zonă pot fi atraşi mai mulţi turişti din Israel, în special pe cei care sunt interesaţi de zona culturală. “CJ Dolj este proprietarul Aeroportului din Craiova, iar când am înfiinţat linia Craiova-Tel Aviv ne-am gândit că o să plece lumea, dar de acolo nu prea are cine veni. Şi ne-am uitat foarte atent şi am văzut că au venit foarte mulţi tineri ca într-un city break. Vin să ne descopere. Şi în cele două-trei zile cât stau aici îi găsim pe stradă, îi găsim în parc, în restaurante. Sigur trebuie să ne facem zona mai cunoscută. (…) Suntem o zonă a lui Brâncuşi şi am putea atrage oamenii de cultură, pentru că la Muzeul de Artă din Craiova avem opere de-ale lui Brâncuşi. Îi putem duce foarte repede şi la Tg.Jiu. Craiova este un oraş istoric, iar natura este frumoasă şi la câmpie”, a spus preşedintele CJ Dolj.

Prefectul judeţului Dolj, Narcis Purcărescu, a afirmat că în Dolj sunt şase firme cu capital israelian, iar în acest an Craiova a fost vizitată de 314 turişti din Israel. “Având în vedere că în Dolj sunt doar şase firme cu capital israelian din cele 6.000 la nivel naţional, cred că mai este loc de investiţii în judeţul Dolj. În 2018 au fost 314 turişti din Israel în Craiova. Deci e un schimb de turişti între judeţul Dolj şi Israel. Încercăm să dezvoltăm cât mai mult turismul şi partea de afaceri”, a spus Purcărescu. AGERPRES