Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” Timişoara va trece în administrarea judeţeană, susţin oficialii locali

aeroport timisoara.jpgOficialii judeţeni aşteaptă ca din toamnă să preia în administrare Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” Timişoara şi să-i dezvolte aria de activitate, incluzându-l în proiectul de realizare a centrului intermodal de transport.

O dată cu preluarea aeroportului de către administraţia judeţeană se urmăreşte şi dezvoltarea activităţii de cargo. “Centrul regional de transport intermodal marfă Remetea Mare este unul dintre proiectele majore de investiţii care se află în pregătire, la care vom conecta şi Aeroportul Internaţional Timişoara.Valoarea proiectului este de 21 milioane de euro”, a declarat, miercuri, Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

El a subliniat, într-o conferinţă de presă, în care a prezentat bilanţul primului său an de mandat, că proiectul va putea fi lansat şi inclus pe axa de finanţare POS-Transport pentru construirea de centre intermodale din ţară.

Realizarea centrului intermodal presupune conectarea căilor de transport aerian cu cele rutier, feroviar şi fluvial din Timişoara. În cadrul proiectului se vor realiza o nouă aerogară, pentru că aeroportul timişorean are ca terminal o linie de cale ferată, folosită până acum doar pentru transportul de materiale de construcţii şi combustibil.

În zona Timişoarei nu există, la ora actuală, o infrastructură de transport dezvoltată, care să asigure servicii la standardele impuse de cerinţele pieţei şi care să fie corelată cu distribuţia amplasamentelor pentru producţie şi desfacere, cu planurile de urbanism şi cu tendinţele de dezvoltare. Costurile suplimentare şi cele de transport sunt destul de ridicate, reflectându-se în preţurile finale.

Acest proiect presupune o mişcare a mărfurilor prin utilizarea a cel puţin două moduri de transport diferite de către o singură unitate de încărcare. De exemplu, un container este adus în zona Timişoara pe calea ferată, iar de aici, pe o distanţă mai scurtă, va ajunge la destinaţie cu ajutorul camioanelor, transferul mărfii realizându-se în centrul intermodal.

Obiectivul ar urma să deservească Timişoara, deoarece concentrează majoritatea activităţilor economice din zonă, centre regionale de anvergură similară existând doar la Budapesta şi Zagreb.

Amplasarea centrului intermodal regional de transport marfă în apropierea comunei Remetea Mare este cea mai potrivită, susţin oficialii judeţeni, deoarece se află la o distanţă de circa cinci kilometri faţă de Timişoara şi permite accesul direct la trei căi de comunicaţie: rutier, feroviar şi aerian, cu posibilitatea de conectare şi la căi navigabile, prin Canalul Bega, precum şi la punctul de descărcare spre municipiu de pe autostrada Timişoara-Arad, fiind aproape şi de Aeroportul Internaţional Timişoara. AGERPRES