Aeroportul Braşov şi spitalul regional sunt proiecte de interes pentru oamenii de afaceri turci

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), Guven Gungor, a promis autorităţilor braşovene că va încerca personal să convingă compania Turkish Airlines să deschidă linii regulate între viitorul aeroport braşovean şi unele din Turcia, el arătând şi că antreprenorii turci sunt, de asemenea, interesaţi de proiectul spitalului regional, se arată într-o informare remisă de Primăria Braşov.

Conform sursei citate, preşedintele TIAD a făcut această declaraţie în contextul vizitei pe care ambasadorul Turciei la Bucureşti, Fusun Aramaz, împreună cu Consiliul de Conducere al TIAD o efectuează în judeţul Braşov, la întâlnirea cu prefectul Marian Rasaliu, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, primarul municipiului reşedinţă, George Scripcaru, şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, Silviu Costea.

“(…) în urma prezentării amănunţite a proiectului Aeroportului Braşov – care, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, va fi 90% gata la sfârşitul anului viitor – Guven Gungor a promis că se va implica personal pentru a convinge Turkish Airlines de oportunitatea de a deschide linii regulate între Braşov şi aeroporturi din Turcia, odată ce aeroportul Braşov va fi operaţional. Turkish Airlines este compania de stat a Turciei şi este considerată cea mai mare companie aviatică naţională din lume, cu zboruri de pasageri în 315 destinaţii din 126 de ţări şi 82 de destinaţii de transport cargo. Turkish Airlines este şi liderul mondial pentru cele mai multe zboruri operate de pe un singur aeroport – aeroportul Ataturk din Istanbul. Potrivit preşedintelui TIAD, Braşovul ar fi cu atât mai atractiv pentru compania aviatică din Turcia cu cât aceasta îşi doreşte o mărire a numărului de zboruri către România, iar Aeroportul Otopeni nu a răspuns favorabil ultimei solicitări din partea companiei”, conform surse citate.

Aceasta a menţionat că şi proiectul Spitalului Regional Braşov este de interes pentru partea turcă, implicată în prezent în proiectul construcţiei unui spital regional la Constanţa. “Potrivit oficialilor turci, modelul lor de administrare a spitalelor este uşor diferit de cel din România, dar s-a dovedit foarte eficient. Fiind vorba de un parteneriat public-privat, model care se doreşte a fi implementat şi în cazul Braşovului, în proiectul derulat împreună cu BERD şi Ministerul Sănătăţii, oficialii turci le-au adresat invitaţia oficialilor români să viziteze un astfel de spital din Turcia, pentru a vedea exact cum funcţionează sistemul. De asemenea, dată fiind experienţa în domeniu, oamenii de afaceri turci ar putea fi interesaţi să se implice în fazele ulterioare ale proiectului de la Braşov”, a arătat Primăria Braşov, în informarea citată.

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a susţinut că serviciile de sănătate turceşti sunt de un nivel foarte înalt, activitatea medicală din Turcia este “de top”, astfel că ar putea fi preluate formule care să fie implementate la Braşov, în proiectul Spitalului Regional. “De altfel, acest proiect este gândit într-o structură pe model turcesc de către specialiştii BERD, care implică Ministerul Sănătăţii, autoritatea publică locală şi judeţeană şi investitorul privat care va construi, pentru ca apoi spitalul să fie pusă în funcţiune ca facilitate publică, dar la un nivel de dotare mult mai înalt decât celelalte spitale din România. Am discutat aceste aspecte cu doamna ambasador şi comunitatea de afaceri turcă şi cred că invitaţia de a vizita un astfel de spital din Turcia este o oportunitate pentru proiectul nostru”, a spus Scripcaru.

Totodată, cele două părţi au discutat, la propunerea oficialilor turci, şi despre un protocol de înfrăţire între municipiul Braşov şi un oraş din Turcia, propunerea oficialilor turci fiind oraşul Bursa, considerat foarte asemănător cu Braşov, atât din punct de vedere economic cât şi din punct de vedere administrativ sau turistic, acesta având inclusiv domeniu schiabil. AGERPRES