Administratiile locale din Prahova au datorii la bugetul de stat

Administratiile locale prahovene au intrat, in 2009, cu datorii in valoare totala de 20.772 mii lei, potrivit unor date oferite de Directia Generala a Finantelor Publice din judet.
Cornelia Vaduva, trezorier sef in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Prahova, a declarat ca “la sfarsitul anului trecut, administratiile locale inregistrau datorii in valoare totala de 11.118 mii lei, in cazul facturilor primite si neachitate si de 9.654 mii lei, pentru lucrari receptionate si ramase neachitate”.

Pe lista primariilor care figureaza cu datorii neachitate se regasesc si orase cu bugete consistente ca Busteni si Sinaia, care au datorii de 1.767 mii lei si, respectiv, 3.435 mii lei. Dar sunt si alte orase precum Slanic, cu 173 mii lei, Urlati, cu 228 mii lei, si Valenii de Munte. Pe lista datornicilor se afla chiar si Primaria Brazi, care are unul dintre cele mai mari bugete din judet, datorita texelor si impozitelor incasate de la rafinaria Petrobrazi. Serviciul contabilitate al Primariei Brazi sustine ca principala cauza a faptului ca s-a trecut in 2009 cu datorii este aceea ca facturile au fost primite extrem de tarziu si nu a mai fost timp pentru intocmirea documentelor de plata.

Presedintele Consiliului Judetean, Mircea Cosma, sustine insa ca exista multe primarii sarace, dar si altele care nu stiu sa-si gestioneze bine bugetul si, de aceea, apar datorii. Aceste primarii nu se vor mai putea baza insa, si in acest an, pe sprijinul Consiliului Judetean pentru echilibrarea bugetelor, ele putand chiar intra in faliment daca nu vor sti sa se gestioneze, a precizat Mircea Cosma. Singura solutie este sa se acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea localitatilor, a mai spus presedintele CJ.