Acord de înfrăţire între municipiul Arad şi localitatea belgiană Heist-op-den-Berg

falca_gheorghe_.jpgMunicipiul Arad s-a înfrăţit cu localitatea belgiană Heist-op-den-Berg, cea mai mare municipalitate din Regiunea Antwerp, situată la aproximativ 40 km de Bruxelles, la aproximativ doi ani de la primul contact.

Acordul de înfrăţire a fost semnat sâmbătă de Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, respectiv Luk Vleugels, primarul localităţii Heist-op-den-Berg, la eveniment luând parte, de asemenea, Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Belgia, europarlamentarul arădean Iosif Matula, precum şi consilieri locali români şi belgieni.

”Seara aceasta va fi una istorică. Totul a început în anul 2009, când am fost invitat să demarăm o colaborare cu oraşul Arad, la acel moment eu ştiind foarte puţine despre România. Am acceptat invitaţia domnului Falcă de a merge într-o vizită la Arad, iar după o scurtă şedere acolo am ajuns să cunoaştem o mulţime de lucruri despre această ţară frumoasă şi despre fascinanta ei istorie”, a spus cu acest prilej Luk Vleugels, primarul oraşului Heist-op-den-Berg.

La rândul său, primarul Gheorghe Falcă a ţinut să sublinieze faptul că înfrăţirea dintre cele două localităţi validează o colaborare predestinată între cele două oraşe, care simt la fel, îmbrăţişează aceleaşi valori şi care s-au angajat să deruleze împreună proiecte extraordinare.
”Asumându-ne împreună, cele două municipalităţi, proiecte comune, ne asumăm o strategie de succes, de consolidare a comunităţilor locale şi de dezvoltare a lor. Mă bucură cu atât mai mult faptul că am descoperit acum, în 2011, eu în Heist-op-den-Berg, domnul Luk Vleugels în Arad, că dincolo de diferenţele lingvistice şi de evoluţiile sociale şi economice diferite, reprezentăm două localităţi europene – cu valori şi viziuni comune, cu interese comune. Vă invit să descoperim în continuare, împreună, evoluţia acestei prietenii dintre Arad şi Heist-op-den-Berg”, a mai adăugat primarul municipiului Arad.

Pentru a marca semnarea tratatului de înfrăţire dintre cele două municipalităţi, primarul oraşului Heist-op-den-Berg i-a oferit lui Gheorghe Falcă un tablou semnat de pictorul Willy Van Woensel, în vreme ce primarul Aradului i-a dat omologului său belgian un tablou reprezentând Turnul de Apă din municipiu, semnat de pictorul arădean Mihai Takacs. Potrivit celor stipulate în acordul de înfrăţire, cele două localităţi vor sprijini colaborarea între şcolile de toate gradele şi categoriile, facilitând atât schimbul de elevi, studenţi, cadre didactice şi cercetători, cât şi elaborarea şi abordarea unor teme de interes comun. Va fi facilitată organizarea de evenimente sportive, precum şi schimburile directe de sportivi, echipe sportive şi specialişti în sport, care vor activa la cluburile interesate.

În ceea ce priveşte colaborarea economică, cele două localităţi vor sprijini dezvoltarea investiţiilor şi vor participa la târgurile şi expoziţiile organizate în ţările lor, acordând atenţie acţiunilor de cooperare şi schimburilor cu parteneri străini. Prin acordul de înfrăţire, Aradul şi Heist-op-den-Berg vor contribui şi la dezvoltarea societăţii civile, prin sprijinirea organizaţiilor, asociaţiilor, instituţiilor care sunt active în acest domeniu, indiferent de activitatea lor specifică (socială, protecţia mediului, cultură, turism).

Parafarea acordului de înfrăţirii dintre cele două localităţi a avut loc în sala de spectacole a Centrului Cultural din Heist-op-den-Berg, în deschiderea concertului simfonic pe care, aflată pentru prima oară în Belgia, orchestra Filarmonicii de Stat din Arad l-a susţinut sâmbătă seară aici. Programul care a debutat cu ”Odă Bucuriei” a lui Ludwig van Beethoven a continuat cu ”Rapsodia română”, de George Enescu, Concertul pentru pian nr. 5 şi Simfonia a V-a, ambele de Ludwig van Beethoven. La acest concert au asistat peste 400 de spectatori, preţul biletului fiind de 22 de euro. AGERPRES