A fost stabilită strategia de dezvoltare a municipiului Târnăveni

matei_alexandru.jpgPrimarul din Târnăveni, Alexandru Adrian Matei, a anunţat, vineri, că, în premieră, Primăria a demarat implementarea unui proiect de elaborare a ”Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Târnăveni”, pe baza opiniei specialiştilor din diferite domenii, dar şi a populaţiei.

Proiectul are la bază un sondaj de opinie realizat pe un eşantion de 510 locuitori ai oraşului, care şi-au exprimat părerea în legătură cu priorităţile municipalităţii, după care Primăria Târnăveni a organizat o serie de întâlniri cu specialiştii pe domenii de activitate. În urma informaţiilor colectate din sondajul realizat în rândul populaţiei şi în urma întâlnirilor cu specialiştii se va elabora o strategie de dezvoltare, care va fi prezentată Consiliului Local pentru a se putea lua cele mai bune decizii în funcţie de nevoile comunităţii.

”Principalele concluzii ale discuţiilor s-au referit la intervenţia către AVAS, proprietarul terenului de la SC BICAPA SA, şi implicit la nivelul Guvernului, pentru luarea măsurilor de ecologizare a zonei de sud-vest a platformei, care alături de celelalte suprafeţe nepoluate ale acesteia ar putea deveni atractive pentru investitori, doar dacă AVAS-ul va înţelege importanţa acestei măsuri, capabilă să deschidă oportunităţi pentru investitori la Târnăveni”, a subliniat primarul localităţii, Alexandru Matei.

Acesta a arătat că proprietarii de terenuri şi hale industriale şi-au declarat disponibilitatea de a pune la dispoziţia eventualilor investitori spaţiile necesare, chiar şi numai pentru a le da utilitate şi a asigura locuri de muncă în Târnăveni. ”S-a insistat pe continuarea intervenţiilor la Ministerul Transporturilor, Companiei Naţionale de Drumuri, pentru a îmbunătăţi drumurile de acces spre oraş, pentru a-l face atractiv şi din acest punct de vedere şi eventual de a lega ‘Drumul Vinului’, Blaj-Târnăveni şi cu alte zone viticole, traversând oraşul. S-au discutat şi posibile soluţii de flexibilitate în plata impozitelor locale pentru a încuraja investitorii şi sectorul de afaceri, precum şi aspecte legate de multitudinea controalelor asupra agenţilor economici”, a susţinut primarul.

Potrivit sondajului de opinie, majoritatea celor chestionaţi şi-a manifestat disponibilitate să se implice voluntar în problemele urbei (62 %), propunând măsuri în special în domeniul învăţământului. Printre propuneri au figurat îmbunătăţirea bazei materiale a şcolilor, diversificarea formelor de învăţământ, ridicarea nivelului de pregătire al profesorilor şi motivarea lor, îmbunătăţirea sistemului de orientare profesională şi de cunoaştere a capacităţilor şi aptitudinilor elevilor, ridicarea nivelului de colaborare dintre părinţi, şcoală şi societate. ”Problemele ridicate au vizat scăderea populaţiei şcolare, lipsa ofertei economice în oraş, baza materială învechită a şcolilor, organizarea mai bună a muncii în şcoală, unele lucruri neavând neapărat nevoie de bani”, a mai precizat primarul.