A fost semnat proiectul de 445,83 milioane euro pentru continuarea Masterplanului de apă al judeţului Dolj

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Constantin Prioteasa, şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, au semnat pe 14 mai, la Craiova, proiectul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Dolj în valoare de 445,83 milioane de euro pentru continuarea Masterplanului de apă şi apă uzată al judeţului, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM).

Investiţiile propuse în cadrul acestui proiect vor continua lucrările pentru alimentare cu apă şi realizarea reţelei de canalizare în judeţ care au fost demarate prin programele anterioare, ISPA şi POS Mediu 2007-2013, în urmă cu circa 10 ani, pentru care au fost implementate, până în prezent, proiecte în valoare de peste 260 de milioane de euro. De asemenea, în proiect este inclusă şi conducta de apă firul II din sursa Izvarna, astfel încât toţi locuitorii Craiovei să aibă la robinete “apă plată de izvor”, potrivit reprezentanţilor autorităţilor locale.

“Primim acum aproape jumătate de miliard de euro în judeţul Dolj şi, dacă mai punem la socoteală ceea ce s-a mai atras din alte fonduri de Primăria Craiova, de celelalte primării, de Consiliul Judeţean, apreciem că au intrat peste un miliard de euro în judeţ. Practic, craiovenii vor avea în următorii ani apă plată la robinet, ceea ce este un lucru extraordinar. Este vorba despre creşterea calităţii vieţii şi la noi. De aceea s-a aprobat acest al doilea fir de la Izvarna şi, pe de altă parte, s-a aprobat şi reabilitarea vechiului fir”, a spus Ion Prioteasa.

Prin intermediul acestui proiect se vor amenaja peste 25.000 de branşamente, 154 de kilometri de reţea canalizare, 96 de kilometri de conducte de apă, staţii de clorinare şi staţii de epurare a apelor uzate în 23 de unităţi administrative: Craiova, Cârcea, Malu Mare, Breasta, Bucovăţ, Gherceşti, Mischii, Şimnicu de Sus, Işalniţa, Coţofenii din Dos, Calafat, Maglavit, Băileşti, Poiana Mare, Piscu Vechi, Rastu Nou, Cerăt, Bechet, Ostroveni, Călăraşi, Dăbuleni, Pleniţa şi la nivelul UAT Dolj.

Totodată, va fi construit cel de-al doilea fir al aducţiunii de la Izvarna, care va avea o lungime de 124 kilometri şi va traversa 16 unităţi administrativ-teritoriale din Gorj şi Dolj, pe traseul Tismana – Rovinari – Ţânţăreni – Filiaşi – Coţofenii din Faţă – Almăj – Işalniţa – Şimnicu de Sus – Craiova. Aducţiunea de apă Craiova – Izvarna II va fi realizată în cadrul “Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj, în perioada 2014-2020” şi, potrivit datelor Consiliului Judeţean, peste 3.000 de proprietari de terenuri din Gorj şi Dolj vor fi expropriaţi, suma aferentă fiind estimată la 180 de milioane de euro.

Ministrul Finanţelor a afirmat că acest proiect aduce ceva nou în viaţa judeţului în sensul că sursa de apă va fi una de izvor şi nu multe zone din ţară se pot lăuda cu o sursă de apă atât de curată, pentru că majoritatea localităţilor folosesc ca surse de alimentare a populaţiei apele curgătoare şi apele subterane care se tratează şi care, de multe ori, nu sunt de cea mai înaltă calitate.

“Este un proiect important, are câteva elemente esenţiale în sensul de indicatori foarte importanţi pentru orice proiect de acest fel. Mai mult, peste jumătate din populaţia judeţului va beneficia de aceste investiţii, va creşte calitatea vieţii, ceea ce este iarăşi foarte important. De asemenea, anul 2013 este termenul final de realizare a proiectului şi utilizare a banilor pentru ca toate cele 23 de comunităţi să-şi reabiliteze reţeaua de apă şi canalizare”, a spus ministrul Finanţelor Publice.

Valoarea totală a proiectului este de 445.831.222 euro, din care 285.275.420 – grant de la UE, 43.630.355 – fonduri de la bugetul de stat, 6.712.362 – bugetele locale, 38.997.484 – cofinanţare a Companiei de Apă Oltenia, iar 71.215.617 euro reprezintă TVA rambursabil şi nerambursabil.

La semnarea proiectului au participat şi primarii tuturor localităţilor beneficiare, precum şi fostul edil al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. AGERPRES