A fost semnat contractul pentru proiectul “Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord”

biserica lemn.jpgConsiliul Judeţean Maramureş a semnat contractul de lucrări pentru lotul I în cadrul proiectului “Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord”, investiţie de peste şase milioane de lei. În urma acestei investiţii, în preajma a 16 biserici vechi din lemn se vor amenaja spaţii care să uşureze accesul turiştilor şi puncte informative. Contractului aferent lotului I prevede lucrări de construcţii, acces la obiectiv, parcări şi acces auto, alei pietonale, iar licitaţia a fost adjudecată de o firmă din judeţul Timiş. Valoarea contractului pentru lotul I este de 6.188.194 lei, fără TVA, iar termenul de finalizarea este de până cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2015.

“O parte din lucrările aferente proiectului n-au putut fi demarate din cauza unor contestaţii. Am fost nevoiţi să aşteptăm decizia finală a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Există şi obiective la care lucrările de pe lotul II n-au putut fi realizate din cauză că depindeau de realizarea celor de pe lotul I. Acum lucrurile se vor armoniza şi sperăm ca firma executantă să se încadreze în termene, să ducem la bun sfârşit acest proiect important pentru judeţul Maramureş” a declarat vineri, după semnarea contractului, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu. El a spus că demararea lucrărilor a fost întârziată câteva luni din cauza unui lung şir de contestaţii făcute de una dintre firmele participante la licitaţie.

În data de 8 mai 2014, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a emis o decizie prin care respinge ca nefondată şi ultima contestaţie a firmei contestatare şi dispune continuarea procedurii de achiziţii publice prin semnarea contractului cu firma câştigătoare. Prin urmare, Consiliul Judeţean Maramureş a semnat contractul cu firma SC Technocer – Lugoj. Urmează ca, după depunerea garanţiei de bună execuţie, să se predea amplasamentele şi să se înceapă lucrările pe lotul I.

Firma Technocer este câştigătoarea licitaţiei şi pentru lotul II – care presupune realizarea centrelor de informare turistică, racordarea lor la utilităţi, reabilitarea împrejmuirilor bisericilor şi realizarea unui iluminat arhitectural care să pună în valoare obiectivele. Lucrările aferente lotului II sunt în plină desfăşurare.

Proiectul “Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord” este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul de Intervenţie – 5.1. Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea sau modernizarea infrastructurilor conexe. Valoarea totală a proiectului este de 19.851.274 lei. Proiectul “Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord” are ca scop punerea în valoare a bisericilor de lemn din Maramureş în 16 localităţi AGERPRES