A fost semnat contractul de reabilitare a liniilor de tramvai dintre bd. Bucşinescu şi Calea Chişinăului la Iaşi

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că a fost semnat contractul pentru reabilitarea liniilor de tramvai între bd. Bucşinescu şi Calea Chişinăului, câştigătorul licitaţiei pentru efectuarea lucrării fiind asocierea dintre SC Conest SA şi Mari Vila Com SRL Bucureşti. Potrivit edilului, valoarea contractului este de 24,4 milioane de lei, durata de execuţie fiind de 24 de luni.

Costurile vor fi acoperite cu bani europeni, prin Programul Operaţional Regional Axa 4.1. “Contractul de finanţare a fost semnat şi el. Au fost semnate şi anexele. Deci putem începe lucrările. Miercuri se va preda documentaţia tehnică, începe organizarea de şantier. Este în curs de licitaţie şi alegerea super-vizorului acestui contract. El este cel care va coordona întreaga activitate de dirigenţie de şantier şi management de proiect. Decontările se vor face doar în baza avizului pe care compania care va efectua această activitate ni-l va da. Lucrările constau în reabilitarea a 2,4 kilometri de linie de tramvai, reabilitarea podului peste Bahlui din cartierul Tudor Vladimirescu. Calea de rulare a tramvaielor va fi semnalizată într-un mod mai aparte pentru a se distinge de celelalte circulaţii rutiere şi trotuare. Coordonarea lucrărilor va fi făcută de Primăria Iaşi, care este şi aplicantul pentru acest program de finanţare”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Reabilitarea tronsonului liniei de tramvai se va face din zona intersecţiei bd. Bucşinescu şi bd. Tudor Vladimirescu până la intersecţia Calea Chişinăului. Totodată, vor fi reabilitate cele două peroane din staţia Tudor Vladimirescu şi vor fi construite alte două pe traseu. Podul Tudor Vladimirescu va fi reabilitat şi el.

Pentru prima dată, în Iaşi va fi introdusă o bandă dedicată pentru tramvai, care va fi delimitată în teren cu butoni stradali solari, ce nu vor împiedica depăşirea în caz de urgenţă. Metoda ar putea fi aplicată şi altor tronsoane de tramvai care urmează să fie reabilitate, precum zona Târgu Cucu – Cinci Drumuri, Podu Roş – Ţesătura şi Doi Băieţi – Dancu. Tot prin POR – Axa 4.1., municipalitatea ieşeană derulează alte două proiecte.

Este vorba despre “Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iaşi – Dancu” şi “Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iaşi”. Primarul Mihai Chirica a declarat, totodată, că până pe 19 august municipalitatea aşteaptă oferte pentru achiziţionarea a 16 tramvaie. Acestea vor fi cumpărate prin intermediul celor trei proiecte şi vor avea 26 de metri lungime, prevederea bugetară fiind de 142,7 milioane de lei. AGERPRES