A fost demarat cel mai mare program de modernizare a serviciului de salubrizare a municipiului Iaşi

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat că a fost demarat cel mai mare program de modernizare a serviciului de salubrizare, investiţiile făcute în 2018 şi programate pentru 2019 de către Salubris SA fiind de aproape 28 milioane de lei, fără TVA, cea mai mare sumă alocată până acum.

“Începând de astăzi am demarat cel mai important proces de modernizare a salubrizării oraşului. Prin aceste investiţii vrem să modernizăm tot sistemul de management al deşeurilor, foarte important pentru municipiul Iaşi având în vedere că suntem singurul oraş din România care a introdus tarifarea diferenţiată funcţie de colectarea selectivă. Modernizarea funcţiilor de selectare se face prin intermediul unor containere, singurele de acest gen din ţară. Colectarea selectivă asigură şi siguranţa celui care preia, adică nu mai poate intra orice în container. Sunt 500 de containere care vor fi montate în 84 puncte gospodăreşti. Până la sfârşitul anului vom echipa 315 puncte gospodăreşti, ceea ce reprezintă 70% din necesarul municipiului Iaşi, inclusiv în zonele de periferie”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Conform edilului, în cadrul programului a fost demarată achiziţionarea de noi echipamente pentru măturatul străzilor, aceasta fiind o măsură indispensabilă pentru eliminarea poluării cu praf.

“Măturatul stradal reprezintă elementul principal în ceea ce înseamnă eliminarea unor factori de poluare, cum ar fi praful, permite şi udarea şi aspirarea în acelaşi timp. Avem trei astfel de autospeciale. Sunt cinci autospeciale, la care se vor adăuga încă două, pentru programul de udare a străzilor şi îmbunătăţire a calităţii aerului. Pe lângă acestea, în cadrul programului de achiziţii pentru anul 2019 vor fi şi 16 autospeciale pentru colectarea selectivă a deşeurilor, cele care vor transporta din punctele gospodăreşti, de la societăţile comerciale şi de la populaţie toate deşeurile care au fost colectate selectiv. În felul acesta vom încerca să răspundem şi noi noilor provocări pe care le are România prin introducerea infringementului de colectare selectivă. Cred că Iaşiul va face faţă cu succes programului “Oraşe Zero Deşeuri”, la care am aderat anul trecut”, a declarat Mihai Chirica.

Directorul Salubris SA, Cătălin Neculau, a declarat, la rândul său, că pentru anul în curs societatea care se ocupă de curăţenia Iaşiului are programate investiţii de 15 milioane de lei, fără TVA, cu peste 3,5 milioane de lei mai mari faţă de anul precedent.

Conform acestuia, cei mai mulţi bani, 4.730.000 de lei, fără TVA, urmează a fi utilizaţi pentru achiziţia a două autogunoiere cu capacitate de şapte metri cubi şi şase autogunoiere cu capacitatea de 12 metri cubi, autovehiculele fiind dotate şi cu sistem de cântărire. Peste 2,8 milioane de lei, fără TVA, sunt alocaţi pentru cumpărarea a 250 de platforme supraterane închise cu module. Pe lista de achiziţii a Salubris SA mai figurează cumpărarea unui încărcător frontal, a unui autocontainer pentru containere de 4 – 6 metri cubi, unei autobasculante, a unei autospeciale de curăţat albiile râurilor, precum şi a 3.000 de pubele de 120 de litri pentru colectarea deşeurilor menajere şi a 4.000 de pubele de 240 de litri pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Cei de la Salubris SA susţin că au în plan amenajarea a 83 de platforme supraterane de colectare selectivă a deşeurilor, până în prezent în oraş fiind amenajate nouă astfel de platforme. AGERPRES