A doua misiune a Băncii Mondiale, la Tulcea, pentru Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării

Reprezentanţi ai Băncii Mondiale s-au întâlnit, joi, cu autorităţi tulcene, agenţi turistici şi politicieni, aceasta fiind a doua misiune a instituţiei financiare internaţionale la Tulcea de la începutul anului care are drept obiectiv realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării.

“Am înţeles că Delta Dunării şi judeţul Tulcea au parte de foarte multe provocări, dar în acelaşi timp şi de multe oportunităţi. Sperăm să putem veni cu expertiza noastră, să analizăm diferite aspecte şi să dezvoltăm o strategie la nivelul aşteptărilor”, a declarat joi şeful echipei BM, specialist în dezvoltare urbană Toshiaki Keicho.

Acesta s-a declarat încrezător în şansele de reuşită a demersului iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Guvernul României şi a subliniat faptul că succesul strategiei pentru Delta Dunării depinde în primul rând de implicarea actorilor locali în realizarea acesteia.
De asemenea, reprezentantul BM a afirmat că Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării va avea patru componente principale, printre care realizarea unui diagnostic pe sectoare, pe baza căreia se va dezvolta o viziune de dezvoltare a Rezervaţiei multi-sectorială, se vor identifica proiectele necesare şi cele prioritare pentru această strategie. “În cadrul celei de-a III-a componente a strategiei, vom sprijini Guvernul României să identifice cadrul pentru aplicarea la nivel naţional a Instrumentului Teritorial Integrat (ITI) al UE. Apoi vom dezvolta două cazuri pilot, primul pentru Delta Dunării, iar cel de-al doilea pentru zona metropolitană Constanţa. De altfel, acest ultim caz pilot va constitui şi componenta a IV-a a strategiei”, a precizat şeful echipei BM, specialist în dezvoltare urbană Toshiaki Keicho.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, a declarat că săptămâna viitoare Guvernul României va aproba memorandumul pentru realizarea acestei strategii de către experţii BM. “Cred că cea mai mare provocare pentru experţii BM va fi punerea în valoare şi creşterea atractivităţii Deltei Dunării din punct de vedere turistic, pentru ca populaţia să beneficieze de turism de înalt nivel ca sursă de finanţare şi dezvoltare. Trebuie să înţelegem că Tulcea are doar doi piloni importanţi pentru dezvoltare – turismul şi agricultura”, a afirmat preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

În opinia reprezentantului Institutului Naţional Delta Dunării (INDD), Romulus Ştiucă, comunităţile din interiorul Rezervaţiei care numără aproape 13.000 de locuitori trebuie să fie prioritatea acestei strategii. “Îndiguirea localităţilor, canalizările, staţiile de epurare, colectarea deşeurilor şi refacerea zonelor naturale de reproducere a peştilor din Delta Dunării trebuie să fie, în opinia noastră, priorităţile acestei strategii. Cât timp peştele, sub orice formă, este în apă, cei de deasupra apei – oameni şi păsări – vor fi fericiţi”, a menţionat reprezentantul INDD, Romulus Ştiucă.

Prezenţi la reuniune, parlamentarii tulceni au subliniat necesitatea expertizei specialiştilor BM în contextul absorbţiei dificile a fondurilor europene şi au amintit de experienţa anterioară de succes dintre BM şi comunităţile locale din judeţ. “Cred că trebuie să apreciem în mod deosebit oportunitatea constând în experienţa şi expertiza de care avem nevoie în stabilirea obiectivelor pentru a pune în echilibru cerinţele de mediu şi cele ale populaţiei locale. Cred că această strategie poate fi o reuşită”, a precizat deputatul USL Marian Avram.
Prima misiune a BM la Tulcea pentru realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării a avut loc în luna aprilie. AGERPRES