93% dintre locuitorii municipiului Hunedoara nu mai vor câini vagabonzi pe stradă

caini comunitari.jpgCel puţin 93% dintre locuitorii municipiului Hunedoara solicită Primăriei să adune câinii vagabonzi de pe străzi şi să-i ţină apoi în adăposturi, fără posibilitatea ca animalele să fie eliberate ulterior în oraş, se arată într-un sondaj al administraţiei locale, prezentat, luni, de primarul Ovidiu Hada.

“În luna februarie am iniţiat o consultare publică, pe site-ul Primăriei Hunedoara, pentru a afla ce-şi doresc cetăţenii oraşului în legătură cu câinii comunitari. Oamenii au solicitat ca aceşti câini să fie prinşi, sterilizaţi şi ţinuţi în adăposturi”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, în oraş s-ar afla cel puţin 2.600 de câini, evaluarea fiind făcută împreună cu mai mulţi medici veterinari. Nu s-au luat în considerare câinii care se află pe fosta platformă a combinatului siderurgic din Hunedoara, unde sunt îngrijiţi de paznici de acolo.

Primarul din Hunedoara a menţionat că a finalizat o strategie de gestionarea a problemei câinilor comunitari pe care o va supune dezbaterii publice, începând cu 30 aprilie, pe site-ul primăriei. După 30 de zile, va fi întocmit un proiect de hotărâre al Consiliului Local prin care ar urma să fie alocate fondurile necesare operaţiunilor de prindere, sterilizare şi cazare a câinilor în adăposturi. Primăria va finaliza, luna viitoare, un asemenea adăpost cu 250 de locuri în satul Haşdat, la periferia municipiului Hunedoara, dar capacitatea acestuia este insuficientă faţă de necesităţi.

În opinia primarului din Hunedoara este nevoie de schimbarea cadrului legislativ în ceea ce priveşte câinii comunitari, în sensul recenzării tuturor animalelor, dar şi al responsabilizării proprietarilor de câini pentru ca aceştia să nu-i mai abandoneze pe străzi atunci când nu şi-i mai doresc în gospodărie. AGERPRES