80.000 de bugetari nu au salarii asigurate, în 2011

functionari.jpgPentru cel puţin 7 la sută dintre bugetari, respectiv 80.000 de persoane, nu există o salarizare asigurată de bugetele instituţiilor unde lucrează, a declarat, joi, Răzvan Bordeanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Locală din cadrul Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor “Sed Lex”.

“Există o Românie a declaraţiilor politice şi alta a certitudinilor. Ştim că avem o constrângere legată de Fondul Monetar Internaţional (FMI) prin care trebuie diminuate cheltuielile de personal de la 42 miliarde la 39 miliarde lei. De asemenea ştim că salariile nu sunt asigurate pentru cel puţin 7 la sută dintre bugetari, aproximativ 80.000 de persoane”, a spus liderul sindical.

Acesta a explicat că, pentru 2011, bugetele instituţiilor publice sunt construite pe o previziune de 81 la sută din bugetul lunii august 2010. “De aici rezultă că, anul viitor, vom avea o diminuare în continuare a veniturilor salariale, ori vor fi disponibilizări”, a afirmat Răzvan Bordeanu, după întâlnirea avută cu reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).


Preşedintele “Sed Lex” a subliniat că, numai prin desfiinţarea celui de-al 13-lea salariu şi a primei de vacanţă, veniturile funcţionarilor publici şi ale celor din administraţia publică locală s-au diminuat cu 17 la sută. Referindu-se la rezultatele întâlnirii de la MMFPS în legătură cu proiectul legii de salarizare unitară a bugetarilor, Răzvan Bordeanu a apreciat că “pelerinajul la Ministerul Muncii va continua pentru că nu am primit răspunsuri la multe dintre doleanţele noastre”.

De pildă, sindicaliştii au solicitat pentru administraţia publică existenţa unei grile unitare în care toţi funcţionarii publici din sistemul local, teritorial şi de stat să se regăsească pe un acelaşi grad de salarizare.
Joi, la MMFPS au avut loc discuţii cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor referitoare la proiectul Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. AGERPRES