80 milioane euro de la BERD, pentru construirea de centre comerciale in Romania

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda un imprumut de 80 milioane euro pentru construirea mai multor centre comerciale in diferite zone ale tarii, avand ca scop reducerea disparitatii regionale, potrivit unui raport al bancii.
Din cei 80 de milioane acordati de BERD, 35 de milioane euro reprezinta banii acordati dezvoltatorilor GTC si Aura, iar restul de 45 de milioane euro reprezinta un imprumut sindicalizat de Raiffeisen Zentralbank Osterreich.

Imprumutul acordat de BERD va fi folosit pentru ridicarea de noi centre comerciale, care vor contribui la crearea de noi locuri de munca pentru locuitorii din zona, arata comunicatul.

Creditul, care va fi returnat in 12 ani a fost acordat dezvoltatorilor regionali GTC si Aura Investments si va fi utilizat pentru a finanta dezvoltarea, construirea, inchirierea si gestionarea spatiilor comerciale moderne, contribuind astfel la reducerea disparitatii regionale intre Bucuresti si restul tarii, spune BERD.

Primele trei centre comerciale vor fi ridicate la Buzau, Piatra Neamt si Suceava, la nordul si nord-estul capitalei, care se adauga lanturilor de magazine internationale care exista deja in afara Bucurestiului.

“Proiectul initiat de BERD pune accent pe dezvoltarea regionala din Romania promovand astfel competitia in aceste zone. Totodata, BERD incurajeaza investitiile si atrage noi investitori. Totodata, contribuie la dezvoltarea unui comert modern, la standarde internationale”, a declarat directorul pentru Romania al ERD, Hildegard Gacek.
GTC Romania, este detinuta in proportie de 94,6% de GTC Polonia. Compania a mai administrat, in Romania, construirea, ocuparea si vanzarea pentru cladirile de birouri Europa House si America House, iar in prezent administreaza proiectele rezidentiale Green Dream Residence, Jasmine Park, Felicity. De asemenea, compania administreaza proiectul comercial Galleria Bucharest, precum si proiectele de birouri Aurora Business Park si City Gate.

Globe Trade Center (GTC) Romania va investi in urmatorii trei ani circa 500 de milioane de euro in proiecte imobiliare atat in capitala, cat si in alte orase mari ale tarii, potrivit presedintelui companiei, Shimon Galon. El a mai spus ca GTC va continua sa cumpere terenuri pentru dezvoltarea de ansambluri rezidentiale.

Aura Investements are in lucru circa 1.650 de apartmente in Romania si Ungaria. Compania spera sa ajunga la un portofoliu de 3.000 de locuinte construite in acest an.
BERD a investit pana in prezent 280 milioane euro in sectorul imobiliar avand ca tinta dezvoltarea regionala din 40 de orase cu o populatie mai mare de sase milioane locuitori.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori din Romania, alocand pana in prezent 3,5 miliarde euro in 230 de proiecte si a sustinut atragerea din alte surse catre Romania a unor finantari in valoare totala de 6,4 miliarde euro.

Proiectele rezidentiale in locatiile fostelor fabrici comuniste nu pot beneficia de fonduri europene prin Programul Operational Regional, insa in conditiile in care in locul uzinelor se realizeaza altfel de proiecte, sacul cu bani va fi deschis, a declarat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely.

Oficialii Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) au spus ca in statutul Programului Operational Regional (POR) este prevazuta o clauza prin care se stabileste clar ca un sit industrial nu poate fi transformat intr-o zona rezidentiala prin acesarea fondurilor europene. Potrivit ministrului Borbely, atat cladirile industriale dezafectate, cat si terenurile pe care acestea sunt pozitionate vor fi verificate si doar apoi se poate stabili daca sunt fezabile anumitor proiecte.

“Fostele zone industriale nu pot deveni zone rezidentiale si intra in acelasi timp pe finantare europeana. Cei care vor bani prin Programul Operational Regional trebuie sa vina cu altfel de proiecte. Pot folosi halele dezafectate, cu reabilitarile de rigoare, pentru a organiza expozitii, concerte si alte manifestari. Astfel de exemple le gasim in alte tari, iar autoritatile locale sau investitorii privati au avut de castigat prin acesarea fondurilor”, a spus ministrul. Investitorii privati pot cumpara separat aceste active, proiectul fiind in totalitate al lor, fara implicarea ministerului, a adaugat Borbely.

Bugetul POR pentru perioada 2007-2013 este de 4,6 miliarde de euro, din care 3,72 de miliarde de euro fonduri europene. Programele Operationale sunt documentele pe baza carora se realizeaza programarea operationala si implementarea efectiva a Fondurilor Structurale si de Coeziune si prezinta domeniile majore de interventie care sunt cofinantate de Fondurile Structurale si de Coeziune.