14 – 24 mai 2015, zile de sărbătoare pentru Municipiul Roman

statuia_roman_voda.jpg“A șasea ediție a Zilelor Municipiului reprezintă pentru marea familie romașcană conectarea la un eveniment devenit tradițional și unic prin amploarea și diversitatea activităților, reliefând spiritul mușatin al unei comunități binecuvântate de Dumnezeu și ancorată intens la deplina afirmare europeană. Vă invităm, dragi romașcani, să fim împreună ca întotdeauna, cu gînduri senine, în aceste zile de sărbătoare, chiar aici, în străvechea cetate a voievodului Roman-Vodă Mușat. La mulți ani, romașcani de pretutindeni!“, a declarat primarul municipiului Roman, Laurențiu Leoreanu.

Zilele Episcop Melchisedec Ștefănescu (14-16 mai) deschid calendarul manifestărilor din următoarele 10 zile. Cu prilejul acestora vor avea loc: un concurs al dirijorilor din instituțiile de învățământ teologic din Moldova, vernisajul expoziției documentare Sfîntul Antimis în istoria Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și un concert susținut de coralele reunite ale instituțiilor de învățămînt teologic din Moldova.

Vineri, 15.05.2015, de la ora 10.30, va fi deschis târgul de produse tradiționale, iar apoi va avea loc o primă manifestare sportivă, de la ora 11.00 – ștafeta pe echipe 4 x 900 metri mixt cu participarea liceelor din municipiu. Biblioteca George Radu Melidon va găzdui concursul de cultură generală Speranță pentru mîine, iar de la ora 14.00 se va desfăşura în Piața Roman-Vodă parada costumelor de epocă şi concursul de scenete istorice între licee. De la ora 17.00, tot în Piața Roman-Vodă va fi programată seara de folclor, cu invitații de onoare Sofia Vicoveanca, Ana Ilinca Mureşan, Ileana Ciuculete și Ionela Moruțan.

Sâmbătă, în cadrul Zilelor Episcop Melchisedec Ștefănescu, la Catedrala Arhiepiscopală vor avea loc Sfînta Liturghie și o lansare de carte – Părintele Dumitru Stăniloae – creatorul unei teologii mărturisitoare în contemporaneitate (1903-1993) – prof. Gheorghe Anghelescu, iar de la ora 11.00, în Parcul Melchisedec va fi oficiat un parastas pentru înaltul ierarh și o depunere de coroane, urmate de premierea copiilor care au obținut premii la Olimpiada de religie și la Concursul național Melchisedec Ștefănescu.

În aceeaşi zi, pe scena din Piața Roman-Vodă, Lora și Talisman vor oferi un spectacol de muzică ușoară de la ora 20.30. Spectacolul susținut de formația Talisman are și un scop caritabil, strângerea sumei de 10.000 de euro pentru tratamentul unui copil romașcan care suferă de o boală neuro-degenerativă foarte gravă.

Duminică, de la ora 11.00, se deschide Orășelul copiilor în Parcul Municipal, iar după-amiaza romașcanii se vor delecta cu aniversarea a 20 de ani a Ansamblului de dansuri Areti, spre seară urmând să concerteze DJ Rynno, Sylvie, Spitalul de Urgență.

Luni va avea loc Ziua Diplomației Romașcane, cu o întâlnire de la ora 10, în Sala de Consiliu a municipalităţii, cu delegația din orasul Sunchang (Republica Coreea), înfrățit cu Municipiul Roman din anul 2013. De la ora 11.00 reprezentanţii celor doua orașe înfrățite vor asista la deschiderea oficială a Târgului meșterilor populari.

Marți, 19 mai, de la ora 11.00, la primărie a fost programată Gala Excelenței în Educație, cu premierea elevilor și profesorilor care au obținut rezultate la olimpiade și concursuri naționale și internaționale.

Miercuri, de la ora 11.00, a fost programată Gala Excelenței Romașcane, în cadrul căreia vor fi premiate 30 de personalități romașcane, cu rezultate deosebite în viața comunității, urmată, la ora 17.30, de Seara Sergiu Celibidache, la Casa de Cultură, și spectacolul Companiei Teatrale Vouă.

Joi, 21 mai, vor fi celebrați patronii spirituali ai orașului, Sfinții Constantin și Elena, la biserica cu același hram din municipiu. De la ora 10.00, la primărie vor fi celebrați veteranii de război, moment după care de la ora 12.00 se va desfășura un ceremonial militar-religios în Cimitirul Eternitatea în cinstea Zilei Eroilor.

În perioada 22-23 mai Cercul Militar Roman va fi gazda primei ediții a Festivalului național de teatru de amatori, eveniment care marchează şi încheierea Zilelor Municipiului Roman ediția a VI-a.

Programul complet al manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Roman îl puteți consulta și descărca de pe pagina Primăriei Municipiului Roman: www.primariaroman.ro/index.php.