10 milioane euro pentru un proiect al Primăriei Baia Mare destinat locuitorilor marginalizaţi

Peste 10 milioane de euro au fost alocaţi unui proiect având ca obiectiv creşterea calităţii în comunităţile marginalizate, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Proiectul “Standarde pentru Baia Mare – incluziune şi integrare fără discriminare” are două componente şi va deservi mai multe zone municipale.

Proiectul a fost depus în urmă cu doi ani de zile şi am avut surpriza să fie aprobate spre finanţare ambele componente ale acestuia. Vorbim de un proiect cu o valoare de peste 10 milioane de euro, din care cofinanţarea locală are echivalentul a peste 135.000 de lei (…). Beneficiarii proiectului – locuitorii, firmele şi copiii din zona cartierului Ferneziu şi din zona de est a oraşului. Estimăm că cel puţin 70 de firme care creează noi locuri de muncă vor primi câte 25.000 de euro, alte 200 de gospodării sau locuinţe de bloc vor beneficia de 2.000 de euro pentru diverse îmbunătăţiri ale spaţiului de locuit iar în cartierul Ferneziu, 330 de copii vor beneficia timp de trei ani de o serie de servicii educaţionale complete, asistenţă medicală şi stomatologică, plus alte componente. Vreau să precizez că acest proiect se adresează celor care deţin o proprietate, şi nu neapărat unor persoane foarte defavorizate. Practic, încercăm să stimulăm crearea de noi locuri de muncă şi să oferim formare de servicii educaţionale, sociale, medicale şi antreprenoriale“, a spus Cătălin Cherecheş.

Directorul Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Baia Mare, Bogdan Gavra, a precizat că proiectul pune în evidenţă necesitatea dezvoltării serviciilor comunitare şi încurajează formarea de noi servicii, dar şi de noi profesii.

“Comunitatea aflată într-un stadiu modest de viaţă este prima vizată, însă în paralel cu alte entităţi şi parteneri sociali încercăm să pornim servicii care de regulă erau organizate în alt cadru. (…) Considerăm că peste 1.300 de persoane vor beneficia în urma acestui concept, 45 de copii care vor învăţa o meserie, firme care vor primi câte 900 de lei lunar pentru fiecare angajat care rămâne în post mai mult de 12 luni de zile. E pentru prima dată când un asemenea proiect se adresează celor care au venit de trai modest şi care ar putea avea idei în a porni mici afaceri de nişă”, a subliniat Bogdan Gavra.

Totodată, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a remarcat implicarea în proiect a Asociaţiei Filantropice Sf. Iosif Mărturisitorul din partea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, alături de alte asociaţii şi ONG-uri. AGERPRES